StoryEditor
vojni analitičar i sigurnosni ekspert

Marinko Ogorec za Direktno: Hrvatska se treba zapitati zašto Srbija nabavlja novo moderno oružje

Piše desk  /  12.04.2022., 10:20h
"To je onda kada se neka zemlja počinje prekomjerno naoružavati ili počinje obnavljati svoje oružane sustave, jačati svoje oružane snage, tada se susjedne zemlje počinju pitati zbog čega se to radi", pojasnio je za portal Direktno vojni analitičar i sigurnosni ekspert Marinko Ogorec komentirajući odluku Srbije da nabavi 12 Rafalea te bespilotne letjelice tipa ‘Bayraktare‘ iz Turske i navodno kineske raketne protuzračne sustave.

Ogorec je na početku razgovora za portal Direktno naglasio da je Srbija samostalna i suverena država, koja određuje - i treba određivati - svoje prioritete. Poznato je, dodaje, da njihovi sustavi protuzračne obrane nisu baš suvremeni, osim onog nedavno nabavljenog od Rusije. 

"Za srednje i velike visine nemaju sustava, imaju sovjetske sustave 'Neva', 'Dvina' i 'Kub'. Pretpostavljam da su zbog toga od Kine nabavili raketne sustave za srednje i velike visine", govori vojni analitičar i dodaje:

"Je li to najbolji trenutak u ovoj situaciji, kada je u Europi poprilično napeto stanje, u Ukrajini doslovno ratno stanje, baš i nije. No, kažem, to je odluka Aleksandra Vučića i srpskog vodstva".

Kakvu poruku Srbija šalje Europi, zanimalo nas je. U svakom slučaju, možda je nezgodan trenutak za ono što se sada radi, odgovara Ogorec.

Svoju tvrdnju dodatno pojašnjava:

"Ako su razmišljali o osuvremenjivanju svojih oružanih snaga, činjenica jest da nije najpogodniji trenutak da se sada to radi. Kakva se poruka šalje? Dosta zabrinjavajuća. U suvremenoj politološkoj teoriji postoji 'sigurnosna dilema'. To je onda kada se neka zemlja počinje prekomjerno naoružavati ili počinje obnavljati svoje oružane sustave, jačati svoje oružane snage, tada se susjedne zemlje počinju pitati zbog čega se to radi. To je sasvim logičnom pitanju koje se, u ovome trenutku, postavlja s tog aspekta, odnosno zašto se to sada treba raditi te kako se prema tome postaviti".

Srbija je, dodaje, država koja je okružena NATO zemljama i samim time, smatra, nema velikog manevarskog prostora.

Na pitanje treba li se Hrvatska zabrinuti zbog toga, naš sugovornik odgovara:

"Hrvatska se treba pitati zašto se to radi. Drugim riječima, naše čelništvo treba se upitati zbog čega, zašto sada i zašto takvi sustavi. Pogotovo zato što je najavljeno da će od Turaka nabaviti besposadne letjelice tipa 'Bayraktare' koji se pokazuju kao vrlo učinkovito borbeno sredstvo sada u Ukrajini".

Ima li tu skrivenih namjera ili je to samo pokazivanje moći?

"Situacije su sada drugačije, nego što su bile '90-ih godina. Republika Hrvatska sada je suverena, samostalna, međunarodno priznata zemlja. Sada posjeduje svoje Oružane snage, a članica je sustava kolektivne obrane i sigurnosti. Nisam siguran da bi se sada netko usudio napraviti ono što je bilo početkom '90-ih", zaključio je vojni analitičar Marinko Ogorec u razgovoru za portal Direktno.

Dnevnik.ba

18. listopad 2024 05:43