StoryEditor
sjednica vlade rh

Plenković: "Milanović stalno gura Hrvatsku u proruski narativ"

Piše desk  /  16.10.2024., 11:37h

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je 32. sjednicu Vlade RH. U uvodnom izlaganju, Plenković se osvrnuo na jučerašnje izvješće Vlade, koje je podnio Hrvatskom saboru. Plenković je ponovio i zamjerke predsjedniku Milanoviću.

Rekao je kako je Vlada sačuvala socijalnu koheziju i radna mjesta, prenosi HRT.

- Da osnažimo hrvatsko gospodarstvo, da ono bude još otpornije, te smo uz pakete pomoći vrijedne osam milijarde eura omogućili smo ostvarenje naših strateških ciljeva. Prioriteti su bili rast prosječne plaće, poručio je.

Dodao je kako je nezaposlenost u Hrvatskoj najniža ikada, i to 4.4 posto.

- To je najniža nezaposlenost u zadnjih 30 godina, naglasio je. 

Plenković je, između ostalog rekao kako su rasle plaće u državnom i javnom sektoru više, nego ikada.

- Za dva dana će potpredsjednik Bačić predstaviti našu stambenu politiku s ciljem priuštivog stanovanja, gdje želimo upravljati Hrvatskom na višerazinski način. Od lokalnih, regionalnih, odnosno područnih razina, rekao je Plenković.

- Najavili smo i nove aktivnosti, prije svega iznos minimalne plaće 970 bruto eura od 1. siječnja iduće godine. Ministar Piletić pripremit će odluku za iduću sjednicu Vlade. Sve je to na tragu našeg ambicioznog plana da prosječna plaća bude 1 600 eura na kraju našeg trećeg mandata, dodao je. 

"Imamo lažne teze koje plasira Milanović, oporba ga slijepo slijedi"

Plenković je ponovio i zamjerke predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

- Imamo lažne teze u eteru koje plasira Milanović, oporba koja ga slijepo u tom koritu slijedi. Pozvali smo ih jučer da to ne čine jer imaju te nek sitne politikantske interese uoči predsjedničkih izbora. Problem je u tome što ova generacija SDP-a i te lijeve oporbe i tih kvazi-desnih stranaka, a u biti populista koji ništa ne pridonosi Hrvatskoj, ruše hrvatski kredibilitet u EU i NATO-u. Radi se o generaciji političara koji osobno nisu ništa pridonijeli ulasku Hrvatske u EU i NATO, a ako nisu osobno, onda nemaju nikakav osjećaj identifikacije s tim velikim postignućima. Čini mi se da bi nekima u oporbi bilo draže da nismo u NATO-u, a nekima da nismo ni u EU, kazao je Plenković.

Naglasio je da Milanović stalno gura Hrvatsku u proruski narativ.

- I ruši našu zapadnu pripadnost, radi nam se međunarodni problem gdje naši saveznici u NATO-u-u više neće biti sigurni jesmo li tu. Oporbi poruka - kad dođe glasanje u Saboru, zapitajte se jeste li za Hrvatsku u EU-u, NATO-u, za zdrav razum ili ćete slijediti lažni narativ da se šalju vojnici u Ukrajinu. Za Hrvatsku je dobro da je ta ekipa u opoziciji, a mi ćemo se truditi da ostanu jako dugo u opoziciji, poručio je Plenković.

Dnevnik.ba

16. listopad 2024 11:38