StoryEditor
ekocid

Zulić i zastupnici MOST-a na izvoru Une: Ekocid je rezultat je kriminala i korupcije

Piše fena  /  09.08.2024., 19:45h

Na izvoru rijeke Une danas je održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali zastupnik MOST-a u Hrvatskom saboru Zvonimir Troskot, saborski zastupnik u statusu mirovanja Ivan Matić i vršitelj dužnosti direktora Nacionalnog parka "Una" Alen Zulić. Konferencija je okupila i brojne mještane, zabrinute zbog daljnje devastacije izvora rijeke i potencijalne izgradnje hidroelektrane na tom zaštićenom području.

Zvonimir Troskot, saborski zastupnik MOST-a, otvoreno je progovorio o problemima vezanim uz planiranu izgradnju hidroelektrane na tom području. Troskot je istaknuo kako je ključni problem u cijeloj priči nelegalna građevinska dozvola koja, prema njegovim riječima, nije ispunila sve potrebne uvjete za izdavanje.

- Ovdje se ne radi samo o administrativnom propustu, već o očitom primjeru ekološkog kriminala. Uništavanje prirodnih bogatstava radi privatne zarade nije samo moralno neprihvatljivo, već i pravno upitno - izjavio je Troskot.

On je dodatno naglasio da su u cijelom procesu učinjeni brojni propusti, počevši od općine Gračac, preko skupštine Zadarske županije, pa sve do Ministarstva zaštite okoliša koje bi trebalo biti odgovorno za izdavanje dozvole za izgradnju hidrocentrale.

Alen Zulić, v.d. direktora Nacionalnog parka "Una", pridružio se danas zabrinutim mještanima i predstavnicima MOST-a na konferenciji za novinare održanoj na izvoru rijeke Une, gdje su se osvrnuli na problematičnu izgradnju hidroelektrane na ovom području. Zulić je potvrdio kako su radovi na izvoru rijeke Une izazvali veliku uznemirenost među stanovnicima Unsko-sanskog kantona, posebno u gradu Bihaću.

- Ovi radovi nisu samo prijetnja prirodnom okolišu, već i izvor duboke zabrinutosti za lokalno stanovništvo. Ljudi u Unsko-sanskom kantonu, a naročito građani Bihaća, opravdano su uznemireni zbog potencijalnih posljedica koje bi gradnja hidroelektrane mogla imati na rijeku Unu - izjavio je Zulić.

Zulić je također izrazio svoju podršku mještanima i njihovim nastojanjima da zaštite rijeku od devastacije.

- Nacionalni park "Una" postoji da bi očuvao prirodne ljepote i bioraznolikost ovog područja. Ne možemo dopustiti da se zbog nečijih privatnih interesa uništi ono što pripada svima nama. Podržavamo lokalnu zajednicu u njihovoj borbi i nastavit ćemo raditi na očuvanju rijeke Une  - dodao je Zulić.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 18:09