StoryEditor
neizbježan dio svakodnevice

Savjeti za izbjegavanje mikroplastike u svakodnevnom životu

Piše fena  /  19.07.2024., 16:01h

Mikroplastika je postala neizbježan dio naše svakodnevice. Prisutna je u prehrambenim ambalažama, tekstilu, sredstvima za čišćenje i kozmetici.

Jeftina je i praktična. Jednom kada uđe u upotrebu, ostavlja tragove u obliku mikroplastike, koja nastaje abrazijom, stalnim usitnjavanjem i razgradnjom UV zracima. Svake godine, najmanje osam milijuna tona mikroplastike dospijeva u svjetske oceane. U Europi, 19-31 posto mikroplastike koja dospijeva u mora dolazi u obliku sitnih čestica, poznatih kao primarna mikroplastika. Oko 35 posto ove mikroplastike nastaje pranjem tekstila od sintetičkih vlakana, a 28 posto dolazi od trošenja guma u saobraćaju, priopćo je Ured grada Beča u Sarajevu.

- Kupovina proizvoda s manje ambalaže, korištenje ekoloških sredstava za čišćenje i izbjegavanje plastike u kući i vrtu su jednostavni načini za smanjenje plastike - poručuju gradske vlasti Beča.

Sintetički tekstili su glavni uzročnici mikroplastike. Pri nošenju i pranju gube vlakna koja postaju mikroplastika. Prelazak na prirodna vlakna poput pamuka, konoplje, lana i vune smanjuje ovaj problem. Također pomažu i niže brzine centrifuge i sušenje na zraku. Tepisi, deke i jastuci oslobađaju mikročestice u zrak. Korištenje prirodnih vlakana osigurava zrak bez mikroplastike.

„Littering“, ili nesavjesno odbacivanje otpada, zagađuje okoliš i uzrokuje dodatne troškove za čišćenje. Plastika se razgrađuje pod UV zrakama, stvarajući mikroplastiku. Pravilno odlaganje otpada sprječava ovaj proces. Habanje guma tijekom vožnje doprinosi stvaranju mikroplastike u tlu. Automobili proizvode 2-3 grama mikroplastike na svakih 100 kilometara. U ovom slučaju redukcija vožnje i kontrola pritiska u gumama mogu ublažiti problem, priopćeno je.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 14:51