Vesnina bašta u Sivši u Usori nadaleko je poznata po brojnim vrstama rajčice. Ove godine uzgaja 140 sorti. Dogodine planira 200. Iako je posljednjih desetljeća rajčicu gotovo nemoguće proizvesti na otvorenom, Vesna upravo to čini, i to bez kemijskih dodataka i sredstava za zaštitu.
„Žuti, crveni, tigrasti. Oblik paprike, oblik oka, oblik suze. Svaki ima svog kupca i svaki ima okus za sebe. Niti je isti na oko niti je isti po ukusu.“
Vesnina bašta više podsjeća na botanički vrt nego na komercijalni zasad.
„Salate su bile i prošle, špinat skinut, blitva skinuta. Trenutno paprika, paradajz i gorka dinja. Ima dosta paprika. Nekih 70-ak sorti. Što ljutih, što slatkih, što čili papričica, feferonki“, priča Vesna.
S malinom je, kaže Vesna, uvijek neizvjesno. Ako rodi, loša je otkupna cijena i obratno, a radnu snagu za berbu sve je teže pronaći.
„Uvijek je nešto. Cijena je ekstra, ali je malina loša. Prošle je godine suša uništila korijen, a i ove godine, bez obzira na navodnjavanje. Sadnica sama pukne. Imam dvije žene iz Doboja koje dođu po potrebi raditi. Ovdje tražiš radnika - neće nitko.“
Vesna je odavno odlučila prekinuti suradnju s nakupcima i otkupljivačima i sama pronaći plasman za svoje proizvode. Putem Facebook stranice Vesnina bašta sama pronalazi kupce i zasad nema problema.
„Nemam problema zato što se moraš sam nametnuti Pitaš, tražiš. Kad kupi jedno, preko njega kupi drugo. Spakiram, odvezem“, objašnjava.
I ove godine Vesna dio poljoprivrednih proizvoda proda na parceli, dio na dobojskoj Zelenoj pijaci, a ostatak osuši, preradi i, opet, proda kao zimnicu.
Dnevnik.ba