StoryEditor

Vatikan dao Međugorju status ‘Nihil Obstat‘: Sveta Stolica priznala brojne pozitivne plodove koji se događaju u Međugorju

Piše desk  /  19.09.2024., 12:38h

Vatikan je dao "Nihil obstat", odnosno zeleno svjetlo za Međugorje, objavio je Vatican News. To znači da je Sveta Stolica priznala brojne pozitivne plodove koji se događaju u Međugorju, svjetski poznatome hodočasničkome mjestu u Hercegovini, ali nije dala svoj stav o nadnaravnosti fenomena koji se vezuje uz tvrdnje vidjelaca da im se tamo ukazuje Gospa i šalje poruke.

U tekstu kojega je objavio Vatican News portal Svete Stolice, navodi se kako dokument Dikasterija za nauk vjere kojega je odobrio papa Franjo ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira te daje uglavnom pozitivno mišljenje o porukama uz nekoliko pojašnjenja.

Bilješku o duhovnom iskustvu povezanom s Međugorjem, počevši riječima "Kraljice mira", potpisali su kardinal Víctor Manuel Fernández i monsinjor Armando Matteo, odnosno prefekt i tajnik za doktrinarni odjel Dikasterija za nauk vjere. Papa Franjo odobrio je Bilješku 28. kolovoza. Ona prepoznaje dobrotu duhovnih plodova povezanih s Međugorjem, ovlašćujući vjernike da je se pridržavaju, prema novim Normama za razlučivanje ovih pojava, budući da su "mnogi pozitivni plodovi zabilježeni usred duhovnog iskustva, dok se negativni i opasni učinci nisu proširili među Božjim narodom."

Ukupna prosudba poruka općenito je pozitivna, iako se nudi nekoliko pojašnjenja u vezi s određenim izrazima. "Važno je razjasniti od samog početka da zaključci ove Bilješke ne impliciraju sud o moralnom životu navodnih vizionara," i, u svakom slučaju, duhovni darovi "ne zahtijevaju nužno da oni koji su uključeni imaju moralno savršenstvo."

Objašnjene

Iako to ne podrazumijeva proglašenje nadnaravnosti, i podsjećajući da nitko nije obvezan vjerovati u to, nihil obstat, koje je izdao mostarski biskup u dogovoru sa Svetom Stolicom, upućuje da vjernici "mogu putem tog duhovnog prijedloga dobiti pozitivan poticaj za svoj kršćanski život te dopušta javno štovanje".

U Noti se također precizira da pozitivna ocjena većine međugorskih poruka "ne podrazumijeva proglašenje izravnoga nadnaravnog podrijetla". Crkvene vlasti u mjestima gdje je takvo iskustvo prisutno, pozvane su cijeniti pastoralnu vrijednost i "također promicati širenje tog duhovnog prijedloga". Dikasterij na kraju potiče one koji idu u Međugorje "da prihvate kako se na hodočašće ne ide radi susreta s navodnim vidiocima, nego radi susreta s Marijom, Kraljicom mira".

Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo koje je svoje izvješće o međugorskome fenomenu dostavilo papi Franji. U međuvremenu je imenovan i posebni Papin izaslanik koji je zadužen za ovu župu. Od početka fenomena do danas Međugorje je posjetilo 50 milijuna hodočasnika.

Dnevnik.ba

22. listopad 2024 06:52