StoryEditor
uspjeh desnice

Teška vremena za njemačku vladajuću koaliciju

Piše desk  /  10.06.2024., 14:29h

Njemački SPD nikada nije lošije prošao na izborima. Ciljevi im i onako nisu bili visoki. Ipak, više od vlastitog neuspjeha, gorak im je uspjeh desnog AfD-a jer su europsku kampanju najvećim dijelom bazirali na borbi protiv desnice.

Svoje tradicionalne birače, radničku klasu, je stranka očigledno izgubila u korist AfD-a, piše Deutsche Welle. SPD je osvojio samo 12 posto, a AfD čak 34 posto glasova.

Kadrovskih promjena u stranci ipak neće biti. Iako nije pretjerano popularan među članstvom, za Olafa Scholza trenutno nema realne alternative, a i dvoje vladajućih, Lars Klingbeil i Saskia Esken, čvrsto se drže svojih pozicija.

85 posto glasača u anketi koju je nakon izbora proveo ARD se slaže s izjavom da Olaf Scholz treba jasnije određivati smjer vladi. 77 posto se slaže da SPD puno obećava, ali malo toga stiže do građana.

Glasači SPD-a očekuju stabilne mirovine, pristupačne stanarine i investicije u infrastrukturu.

Sa Zelenima kao koalicijskim partnerom, SPD se suočava sa strankom, koja se također mora sabrati nakon katastrofalnog rezultata na europskim izborima. Zeleni su u krizi identiteta. U njihovoj stranačkoj središnjici atmosfera nakon izbora je slična kao u centrali SPD-a u Willy-Brandt-Hausu. Razloga za slavlje nema. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar privrede Robert Habeck nisu ni došli, možda su željeli izbjeći da im se pripiše loš rezultat, koji se u prognozama u tom trenutku nazirao.

Da će Zeleni imati lošiji rezultat u odnosu na prošle Europske izbore – to su svi u stranci očekivali. Ali da će tako podbaciti… To nitko nije očekivao.

Zeleni kažu kako podrška, koju imaju u svojoj biračkoj bazi, postaje jača. Ali, izvan te baze trenutno teško mogu zadobiti podršku. Zaštita klime koja je elementarna tema Zelenih i koja je bila najvažnija tema na izborima 2019. godine, ovog puta nije bila u fokusu. Mnogi ispitanici su u anketama rekli da im je važnije osiguranje mira. Zeleni se sada moraju zapitati zašto, kao samoproglašena mirovna, odnosno pacifistička stranka, od toga nisu imali koristi.

Olakšanje u suparničkom taboru

Dok kod dvije veće koalicijske stranke, SPD-a i Zelenih, vlada muk, FDP je slavio kada su se na ekranima u Genscher-Hausu pojavili prvi brojevi i pokazali da je FDP osvojio 5 posto glasova. Na prvi pogled, liberali su lošije prošli i ispod su rezultata s prošlih europskih izbora od 5,4 posto. Ali očigledno su u FDP-u mogli odahnuti, jer nisu prošli lošije. U anketama tijekom predizborne kampanje FDP je dugo bio ispod 4 posto. Tradicionalno, njemački birači na europskim izborima često kažnjavaju vladajuće stranke.

FDP svoj rezultat pripisuje fokusu na ekonomiju tijekom predizborne kampanje. FDP smatra da bi, koalicija u proračunu trebala postaviti odgovarajuće prioritete. Inzistira da se ta prekretnica postigne bez povećanja poreza i uz pridržavanje proračunskih ograničenja.

Nakon, kako liberali to vide, „značajnog uspjeha na europskim izborima”, FDP u koaliciji sigurno neće biti tiši. Izborni rezultat bi mogao dodatno pojačati sukobe u njemačkoj vladi.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 02:16