StoryEditor
"trump ga živog pojeo"

Strani diplomati šokirani Bidenovim nastupom, ruska voditeljica prasnula u smijeh; poljski diplomat nazvao nastup "užasnom prometnom nesrećom"

Piše desk  /  29.06.2024., 12:36h

Otužan nastup američkog predsjednika Joea Bidena u CNN-ovoj predsjedničkoj debati protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa odjeknuo je diljem svijeta, a strani diplomati izrazili su šok i zabrinutost.

"Teško gledati", bila je reakcija više stranih diplomata na debatu Bidena i Trumpa u četvrtak navečer. Desetak diplomata iz Europe, Bliskog istoka i Azije s kojima je CNN razgovarao smatralo je da je ovo bila "loša noć za Bidena", kako je rekao jedan europski diplomat. "Tužna je stvarnost da je Biden sve stariji. Vidjeli smo to dobro. Imao sam poteškoća s razumijevanjem onoga što je govorio, a engleski prilično dobro razumijem", rekao je drugi europski diplomat.

"Trump ga je pojeo živog", rekao je jedan arapski diplomat. "Bio sam šokiran. Nisam mogao vjerovati svojim očima", rekao je azijski diplomat o Bidenovom nastupu.

Bidenov neuspjeh u debati našao se na naslovnim stranicama diljem Europe. I lijevo i desno orijentirane novine kritizirale su aktualnog predsjednika - čak i u Francuskoj, gdje se ovaj vikend održavaju nacionalni izbori. No Bidenov nastup nije nagnao diplomate s kojima je razgovarao CNN da posumnjaju u njegovu sposobnost da u ovom trenutku služi kao vrhovni zapovjednik, a mnogi su primijetili i da ima dobre suradnike. Ali to je neke navelo da se zapitaju kako će Demokratska stranka riješiti ovaj problem.

"Kao užasna prometna nesreća"

Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski napisao je na društvenim mrežama da bi Biden sada trebao odgovorno upravljati planom nasljeđivanja. "Marko Aurelije bio je veliki car, ali je potamnio svoje nasljeđe predavši štafetu svom slabom sinu Komodu (to je onaj iz Gladijatora). Njegova je katastrofalna uloga otvorila put prema propadanju Rima. Važno je upravljati svojim putovanjem u zalazak sunca", napisao je Sikorski.

Drugi poljski diplomat bio je sasvim otvoren, nazvavši Bidenov nastup "užasnom prometnom nesrećom".

Nakon debate nisu samo demokrati isticali mogućnost da Biden ne bude predsjednički kandidat u studenom - strani diplomati također su se pitali mogu li se demokrati okrenuti planu B. "Ako mogu zamijeniti konja, trebali bi to učiniti", rekao je jedan europski diplomat. "Kad bi bilo moguće nazvati guvernera Kalifornije i nagovoriti Bidena da odustane, to bi bila prava stvar."

Ali poput mnogih Amerikanaca, diplomati su se probudili u petak nesigurni što se može uopće učiniti. Ima mnogo opcija o kojima se raspravlja, ali ne vidimo nijednu koja je prihvatljiva, rekao je europski diplomat. Neki diplomati razgovaraju sa svojim američkim kontaktima kako bi dobili dojam o vjerojatnosti da će demokrati okrenuti leđa Bidenu.

"Neki američki kontakti kažu da je uvijek tinjala rasprava o smjeni Bidena, ali i da su sada sumnje otvorene. Krov gori", rekao je treći europski diplomat: "Rečeno mi je da, ako demokrati to učine, moraju ići s Kamalom Harris jer ne mogu preskočiti crnačku potpredsjednicu, ali se pitaju kako će reagirati njihova baza. Misle da i s njom mogu izgubiti."

Rusi sretni

Nijedna nacija nije bila imuna na zabrinutost oko Bidena. Čak i u Francuskoj, koja ovog vikenda izlazi na izbore na kojima se savez predsjednika Emmanuela Macrona suočava s izazovom krajnje desnice, novine su odvojile prostor za slabosti čovjeka koji je posjetio njihovu zemlju prije samo nekoliko tjedana. Lijevo orijentirani Le Monde objavio je sljedeće: "Stari, istrošeni, odsutni Biden: Kako se rasprava protiv Trumpa pretvorila u katastrofu."

No, dok je većina europskih medija izgledala šokirano, ruski su bili pozitivno veseli. Moskovska državna televizijska postaja Rusija 1 ismijavala je Bidenov nastup u debati. Voditeljica emisije Olga Skabejeva uz smijeh mu je čestitala što nije pao, a zatim ga je kritizirala zbog zamrzavanja na 20 sekundi, rekavši da se teško može sjetiti tko je i gdje je.

Putinov glasnogovornik rekao je da ruski čelnik nije ostao budan do kasno da bi gledao debatu i da ona nije među glavnim pitanjima dnevnog reda.

Iza zatvorenih vrata nema sumnje - europski će čelnici razmišljati manje o vanjštini Bidenovog nastupa, a više o sadržaju koji su čuli. Uostalom, mnogi od njih upoznali su ga na summitu G7 u Italiji prije dva tjedna, tako da njegova slabost vjerojatno nije bila iznenađenje.

Dnevnik.ba

29. lipanj 2024 12:36