StoryEditor
debata

Analitičar: Demokratima se veoma loše piše

Piše desk  /  28.06.2024., 17:50h

Debatu dvojice kandidata za predsjednika SAD Joe Bidena i Donalda Trumpa analizirao je Željko Pantelić, analitičar iz Rima.

On je za N1 rekao kako su ankete javnog mnijenja pokazale kako je Trump bio bolji, te da je pobijedio 2:1.

- To je zabrinjavajući podatak za Bidena jer se pripremao za ovu debatu šest dana. Biden je inzistirao na ovoj debati ranije jer je htio poslati signal svima da je sposoban da vodi SAD i naredne četiri godine. Pripremao se šest dana, spavajući, odmarao... Vidjeli smo kako je bio loš rezultat.

Možemo samo da zamislimo kako će se stvari odigrati u rujnu i listopadu kada Biden bude u tijeku izborne kampanje i poziciji da mora obavljati svakodnevne državne poslove. Demokratima se veoma loše piše. Ne postoji mehanizam da se Biden zamijeni kao kandidat, osim da se sam povuče - rekao je Pantelić za N1.

On je naveo kako se Demokrate uzdaju u tu kartu i nadaju se da bi njegova supruga Jill mogla imati ključnu ulogu u tome.

Upitan postoji li realna mogućnost da se Biden povuče, odgovorio je:

- U situaciji smo koja bi se mogla opisati kao Andersonova bajka "Carevo novo odijelo", sinoć smo svi vidjeli da je car gol. Više nikom nije potreban dokaz da Biden nije sposoban da odgovori u naredne četiri godine na sve zadatke i obveze pred kojima je predsjednik SAD. Problem je u proceduri. Jedini način je da se sam povuče iz utrke.

Dnevnik.ba

03. srpanj 2024 18:29