StoryEditor
Robert Fico

Slovački premijer pogođen s dva metka u trbuh i prsa. Atentator na ispitivanju rekao zašto je pucao

Piše desk  /  16.05.2024., 10:19h

Slovački premijer Robert Fico upucan je jučer nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Do atentata je došlo kada je Fico otišao među okupljene ljude. Premijer Slovačke ustrijeljen je s dva hitaca u prsa i trbuh. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu.

Prema najnovijim informacijama slovačkih medija, Fico je operiran i budan, a operacija je trajala pet sati. Napadač je uhićen na licu mjesta i navodno je riječ o 71-godišnjaku Jurju Cintuli, slovačkom književniku. Atentator je na ispitivanju rekao da je pucao u premijera jer se ne slaže s politikom vlade.

Cintula je osnivač Književnog kluba Duha i član Društva slovačkih književnika. Sky News piše kako se vjeruje da je atentator nekadašnji zaštitar. Objavljena je snimka ispitivanja Cintule, koji je rekao da je pucao na Fica jer se ne slaže s politikom vlade.

Dok su Slovaci jutros putovali na posao, mnogi su se još uvijek pokušavali pojmiti vijest o atentatu. “Nemam riječi za ovo. Ovo se nikada nije smjelo dogoditi u 21. stoljeću, bez obzira za koga glasate,” rekla je Mária Szabó, vlasnica trgovine u glavnom gradu Bratislavi.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 22:23