StoryEditor
visoki predstavnik u bih

Schmidt se oglasio o Rezoluciji, Rusi mu odmah odgovorili: "Ovo je ugroza"

Piše desk  /  24.05.2024., 13:37h

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt pozdravio je u petak usvajanje rezolucije kojom je Opća skupština UN uvela 11. srpnja kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici dok je rusko veleposlanstvo u Sarajevu poručilo da je to "poraz za Bosnu i Hercegovinu" jer će otežati proces pomirenja.

Nakon što je Opća skupština UN uz potporu 84 države članice izglasala rezoluciju kojom se podsjeća na srebreničke žrtve te uvodi 11. srpnja kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u tom mjestu 1995. godine Schmidt se oglasio izjavom u kojoj je naveo kako pozdravlja taj dokument kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni.

"Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske. Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran", izjavio je Schmidt. 

Protivljenje usvajanju rezolucije o Srebrenici na općoj skupštini UN uz Srbiju je predvodila Rusija, a iz veleposlanstva te zemlje u Sarajevu u petak su objavili komentar u kojemu su tvrdili kako je to opasno za mirovni proces u BiH ali i za stabilnost regije.

Tko je glasao protiv? 

Zapad su optužili da je rezoluciju "progurao" na isti način na koji je, po njihovu sudu, Schmidt protupravno postavljen za visokog predstavnika u BiH pa je to, kako tvrde, dodatno produbilo podjele u međunarodnoj zajednici.

Ruska diplomacija operira tezom kako je zbroj država koje su glasale protiv rezolucije zajedno s onima koje su bile suzdržane ili uopće nisu glasale u konačnici veći od od broja država koje su podržale rezoluciju pa to smatraju dokazom kako je većina zemalja zapravo bila protiv usvajanja ovog dokumenta.

Te teze uporno ponavljaju i političari iz reda bosanskih Srba kao i oni u Srbiji tvrdeći kako je na taj način zapravo poražena inicijativa skupine od 40 država koje su predložile rezoluciju a među njima je bila i Hrvatska. Države koje su glasale protiv rezolucije su pretežito iz ruske sfere utjecaja a među njima je bila i Kina.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 17:42