StoryEditor
mađarski premijer

Orban: "Ni Ukrajina, ni Rusija ne žele sklopiti mir"

Piše hina  /  06.09.2024., 15:27h

Europska unija treba bliže surađivati na pitanjima tržišta i obrane, ali ne i na političkim pitanjima poput migracija pošto velike razlike među zemljama to onemogućuju, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

"Postoje pitanja, čak i egzistencijalna pitanja, na koja nemamo zajedničke odgovore, a to su rat i mir, migracija, rod, društvo temeljeno na radu, puna zaposlenost", rekao je Orban na konferenciji u talijanskom Cernobbiju.

"Ako nas prisilite da se udružimo oko pitanja s kojima se ne slažemo, razdvajate Europsku uniju", rekao je.

Orban je poručio i da su ga njegovi posjeti Kijevu i Moskvi ranije ove godine, što su kritizirali neki partneri iz Europske unije, naveli na zaključak da u ovom trenutku ni jedna strana nema namjeru sklapati mir i zaustaviti sukob.

Mađarski čelnik smatra da komunikacijske linije moraju biti otvorene s obje strane ako Europa želi okončati rat u Ukrajini. Mađarska, koja održava bliske veze s Rusijom od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022., preuzela je šestomjesečno predsjedanje EU-om u srpnju.

Nakon što je preuzeo kormilo, Orban je posjetio Kijev, a potom iznenada i Moskvu i Peking prije nego što je prisustvovao samitu NATO-a u Washingtonu. Njegova samoprozvana "mirovna misija" izazvala je oštre kritike nekih čelnika u EU-u koji su ogradili blok od njegovih postupaka.

Nacionalist Orban, koji podržava Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u u studenom, rekao je u petak kako se mir nikad neće postići bez otvorenih komunikacijskih linija kako s Ukrajinom, tako i s Rusijom. 

Hvali Trumpa

Orban je pohvalio Trumpov "pristup sklapanju dogovora" i rekao da će Europa morati surađivati ​​s istočnim dijelom svijeta kako bi unaprijedila svoju gospodarsku konkurentnost.

"Naš interes je dobra suradnja sa Zapadom, sa SAD-om, a ekonomski koliko možemo surađujemo s Istokom, sad s Kinom, pa čak i s Rusima nakon rata. A na područjima bez sankcija, ja bih predložio suradnju čak i s Rusima", rekao je Orban.

Mađarska većinu plina i sirove nafte kupuje od Rusije, a ruski Rosatom gradi nuklearno postrojenje u toj zemlji.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 06:04