StoryEditor
Izbori

Najveći odziv na francuskim izborima u posljednje 43 godine

Piše fena  /  07.07.2024., 16:14h

Odziv birača u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju do 12 sati bio je najveći od 1981. godine i veći nego u drugom krugu posljednjih parlamentarnih izbora održanih 2022. godine, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Izlaznost je iznosila 26,3 posto, što je znatan porast u odnosu na 18,99 posto prije dvije godine.

Biračka mjesta širom Francuske otvorena su u nedjelju za drugi krug parlamentarnih izbora, a očekuje se da će pobijediti Nacionalno okupljanje (RN) čelnice krajnje desnice Marine Le Pen.

Iako antiimigracijska, euroskeptična stranka možda neće osvojiti potpunu većinu, a podjele u parlamentu ostavile bi Francusku u političkom limbu i oslabile njezin međunarodni položaj, piše francuska novinska agencija Associated France Press (AFP).

Glasovanje je započelo u 8:00sa ti i trebalo se nastaviti do 18:00 ili 20:00 sati u većim gradovima, kada će biti objavljene prve procjene rezultata.

Središnje je pitanje hoće li stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i njeni saveznici postići apsolutnu većinu od 289 mjesta u 577-članoj Nacionalnoj skupštini, donjem domu zemlje, piše njemačka novinska agencija dpa.

Posljednje ankete predviđaju da će Nacionalni skup i njegovi saveznici osigurati 175 do 215 mjesta, što je znatno manje od apsolutne većine.

Agencija Reuters navodi da će izbori rekonfigurirati politički krajolik i također navodi da ankete predviđaju da će krajnje desni Nacionalni skup (RN) osvojiti najviše glasova, ali vjerojatno neće imati potrebnu većinu.

Takav bi ishod zemlju mogao baciti u kaotičan odnos u parlamentu uoči Olimpijskih igara u Parizu, ozbiljno narušavajući autoritet predsjednika Emmanuela Macrona. Jednako tako, ako nacionalistički, euroskeptični RN osvoji većinu, eurofilni predsjednik mogao bi biti prisiljen na tešku kohabitaciju, navodi Reuters.

Mnogo toga će ovisiti o tome hoće li birači slijediti pozive vodećih anti-RN saveza da blokiraju krajnju desnicu da osvoji vlast ili će birači podržati krajnje desničarske kandidate.

RN je obećao smanjiti imigraciju, pojednostaviti zakone o protjerivanju ilegalnih migranata i postrožiti pravila oko spajanja obitelji. Le Pen kaže da nije protiv islama, ali da je imigracija "izvan kontrole" i da previše ljudi iskorištava francuski sustav socijalne skrbi i javne usluge, prenosi Radio Slobodna Europa.

U prvom krugu prošlog vikenda Nacionalno okupljanje bilo je najjača stranka, ispred novog ljevičarskog saveza i centrističkog tabora predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron je raspisao izvanredne parlamentarne izbore nakon poraza njegove strane na izborima za Europski parlament početkom lipnja.

Dnevnik.ba

31. kolovoz 2024 21:47