StoryEditor
izbori

Francuska još nema novog premijera, Macron nakon poraza njegove stranke oteže

Piše fena  /  23.08.2024., 15:53h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaje se u petak sa stranačkim čelnicima ljevice, centra i desnice s ciljem da, skoro sedam tjedana nakon parlamentarnih izbora bez uvjerljivog pobjednika konačno omogući zemlji novog premijera.

Koga god Macron imenuje, suočit će se s teškim poslom, a parlamentarno odobrenje budžeta za 2025. godinu jedan je od brojnih izazova u trenutku kada je Francuska pod pritiskom Europske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit.

Tko će postati premijer – i mogu li dobiti nestabilan parlament koji će podržati bilo kakve reforme - još uvijek je veoma otvoreno pitanje.

Macronovo kockanje da raspiše prijevremene parlamentarne izbore se izjalovilo, jer je njegova centristička koalicija izgubila desetke mjesta na izborima 30. lipnja i 7. srpnja, što je dovelo do zastoja u parlamentu.

Vlada odlazećeg premijera Gabriela Attala predvodila je Francusku kroz Olimpijske igre u Parizu u privremenoj ulozi, a Macron bi trebalo da imenuje premijera nakon tih razgovora koji će se nastaviti u ponedjeljak.

Macron je do sada ignorirao kandidata s kojim se složio ljevičarski savez, Novi narodni front (NFP), koji je bio pobjednik izbora, ističući da su, usprkos tome što su prvi, daleko od apsolutne većine u parlamentu.

Umjesto toga, pozvao je čelnike da sklope dogovore van stranačkih granica kako bi formirali vladu koja bi imala solidnu većinu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 02:14