StoryEditor
kadeti na obljetnici

MVP je znao, Zukanov zamjenik je znao, samo je Helez i pored dronova izgleda letio u mraku

Piše desk  /  07.07.2024., 16:57h

"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo obrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne suradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez.

Ministar obrane BiH Zukan Helez za Klix.ba je pojasnio, prema trenutnim i do sada poznatim informacijama, situaciju s ulaskom vojnika Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, točnije Prijedor i Bratunac.

Helez je odmah na početku rekao da Ministarstvo obrane BiH nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.

"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo obrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne suradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez.

Potom je dodao da, prema njegovim saznanjima, u pitanju nisu "pravi" vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije.

"Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost", dodao je Helez.

"Može doći s njima i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku", zaključio je Helez.

 

Zukanov zamjenik: Srbija je bila dužna obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, što je i uradila

Zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović izjavio je za Srnu da "neupućeni pojedinci iz političkog Sarajeva nepotrebno dižu tenzije i šire strah među građane BiH, naglasivši da RS nijednim svojim potezom nije urušila suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

- U defileu nisu sudjelovali pripadnici Vojske Srbije nego kadeti Vojne i Policijske akademije, a na osnovu potpisanog sporazuma između Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije - pojasnio je Goganović.

Na pitanje da prokomentira reagiranja o defileu Vojne akademije u Beogradu ulicama Prijedora, Goganović je rekao da je RS "ozbiljna država i da je ispoštovala sve neophodne zakonske procedure".

- Naime, u ovakvim situacijama kada kadeti s odorama, ali bez naoružanja ulaze na teritoriju BiH, neophodno je obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara, što je Republika Srbija i uradila - naglasio je Goganović.

On je rekao da pojedinim političarima iz Sarajeva, "krajnje dobronamjerno, savjetuje da prouče zakone i procedure prije istupanja u javnost".

Oni su prodefilirali jutros ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari, kojem su prisustvovali na Mrakovici.

 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je imalo informaciju o dolasku kadeta Vojske Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je imalo informaciju da će kadeti Vojske Srbije ući u BiH, saznaje Klix.ba.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je od Veleposlanstva Srbije dobilo najavu dolaska, mada treba istaći da je uloga MVP-a u ovim situacijama čisto da informaciju proslijedi nadležnim tijelima i institucijama.

Dnevnik.ba

19. rujan 2024 02:52