StoryEditor
bitka na kozari

Dodik: Hrvati i muslimani su bili u ustašama, Srbi u partizanima. Uvijek smo bili na jednoj stran mi, na drugoj oni

Piše desk  /  07.07.2024., 17:07h

Stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na obilježavanju na Mrakovici 82. godine od bitke na Kozari

- Ako se ne borimo za sjećanje i pamćenje, ispast će da su oni koji su pravili zločinci žrtve, a mi stradalnici da smo dželati. Zato je važno da se u što većem broju okupljamo ovdje i da pričamo istinu, jer ona je na našoj strani - naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

On je upozorio da sada ti isti pričaju kako treba da živimo zajedno.

-Da se odreknemo svoje povijesti, svog stradanja. Tražili su da ovdje na Kozari prave memorijalni centar za svoje žrtve. Nismo dozvolili i nećemo nikada - poručio je Dodik.

On je podsjetio da i zbog Kozare jako važno da u Otadžbinskom ratu nije bilo podjela, već da su Srbi stali pod isti barjak slobode.

Dodik je naglasio da je prostor Kozare ispražnjen i da su ustaše u čijim redovima je bilo lokalno stanovništvo i hrvatsko i muslimansko, pobile Srbe.

- Ovdje je u tijeku godina rata po selima ubijeno više od 30.000 ljudi, a više od 70.000 iz jednog zbjega je 1942. godine zarobljeno, odvedeno u Јasenovac i tamo pobijeno - rekao je Dodik.

On je naveo da nema podataka o tome koliko je još ljudi 1943, 1944. i 1945. godine uhićeno i odvedeno.

- Sama činjenica da su ovdje spaljena 142 sela govori o tome da je ovo mjesto stradanja Srba. Ovdje nisu stradali lokalni muslimani i Hrvati. Oni su bili na drugoj strani te priče i rijetki su oni koji su pripadali partizanskom pokretu - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istaknuo da su zločine nad Srbima na tom prostoru počinile njihovi susjedi koje su se preko noći iz susjeda pretvorile u ubojice i koljače.

- I nama se to stalno ponavlja, kao što se ponavljalo za vrijeme Otomanske imperije, Austrougarske, Prvog svjetskog i Drugog svjetskog rata. To nam se ponovilo i u procesu raspada bivše Јugoslavije i uvijek smo bili na jednoj strani mi, oni na drugoj - rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 13:57