StoryEditor

Hoće li i kako Euro utjecati na gospodarstvo Njemačke i Hrvatske?

Piše desk  /  14.06.2024., 09:59h

Ususret Europskom prvenstvu u Njemačkoj sve češće se postavlja pitanje povezanosti gospodarskog rasta s velikim sportskim natjecanjima. Nameću se i pitanja koliko su ovakvi događaji distrakcija za ljude koji žele zaboraviti na dnevnu politiku i loše vijesti te koje su opasnosti euforije, piše HRT.

Iz Neuruppina se javio novinar Hrvatskog radija Krešimir Gotlin.

- Sjajna je uvijek atmosfera gdje god da igra Hrvatska, kao što je bila i u Rusiji te Kataru, rekao je.

Naglasio je da se sutra u Berlinu očekuje gotovo 100 tisuća ljudi.

- Kriteriji možda rastu za našu reprezentaciju, a možda smo mi i malo nerealni. Na pretprošlom Svjetskom prvenstvu srebrni, na prošlom brončani, a onda i finale Lige nacije. Očekuje se da će biti senzacija i ovdje na Europskom prvenstvu, no - polako, rekao je.

Dodao je da se danas očekuje polazak reprezentacije prema Berlinu.

- Reprezentacija će krenuti prijepodne prema Berlinu, tamo prespavati i sutra odigrati utakmicu te se vratiti u Neuruppin u kojem je temperatura 10-12 stupnjeva, a kiša pada pet puta dnevno, dodao je.

Euforija i Euro kao bijeg od svakodnevice?

Upitan očekuje li euforiju s obzirom na to da su se tijekom prvenstva u Kataru utakmice mogle gledati u školama te da Sabor nije zasjedao, sociolog sa Sveučilište u Zadru Krešimir Krolo rekao je kako ne očekuje da će nešto biti drugačije u odnosu na prethodna natjecanja.

- Mislim da će biti standardno kao što smo imali prilike vidjeti sva dosadašnja natjecanja. Mislim da ćemo vidjeti nešto što je više-manje očekivano u jednom ovakvom natjecanju, rekao je.

Odgovarajući na pitanje jesu li takvi događaji distrakcija od svakodnevice, loših vijesti i politike, naglasio je da to može biti slučaj, ali i da su uzroci mnogo složeniji.

- Stvari su tu malo složenije od samo toga da ih dovedemo u vezu s time da će nogomet biti distrakcija od nečeg što im smeta u politici. Tu su značajniji čimbenici zašto ljudi ne žele slušati vijesti ili sudjelovati u izbornom procesu. Natjecanja jesu neka vrsta olakšanja, iako se jako brzo iz tog stanja euforije mogu pretvoriti u nešto dijametralno suprotno od toga, rekao je.

Ustvrdio je da se očekuje velik uspjeh.

- Očekuje se. Sasvim je razumno to očekivati s obzirom na rezultate koji su dosad ostvareni. Očekivanja nisu iracionalna, a ono što je specifično je da europska prvenstva imaju neku drugu razinu težine i tu bi bilo nezgodno imati malo veća očekivanja u odnosu na svjetska prvenstva, dodao je.

Jurčić: Prihod od Eura u postotku nije nešto značajno za gospodarstvo Njemačke

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić ustvrdio je da je teško da Euro bitnije utječe na gospodarstvo Njemačke ili na dodatnu promociju Hrvatske.

- Teško, to je uvijek nada i osjećaj, pogotovo kada reprezentacija pobjeđuje, povećava se samopouzdanje, energija i aktivnost ljudi. Međutim, tu kad gledamo ekonomiju, čak i zemlje koje su organizirale prvenstvo - to nije bitno utjecalo na BDP, rekao je.

Ustvrdio je da su veliki troškovi te kad se podvuče makroekonomska crta, vidi se da je tu bio mali utjecaj na BDP.

- To ne znači da pojedini sektori neće proći bolje. U Njemačkoj maloprodajna udruga procjenjuje da će im se povećati potrošnja za tri milijarde dolara, a jednako tako - usluge smještaja će ostvariti dobit, naglasio je.

- Kada gledate tih tri do pet milijardi prihoda, to nije zarada, a njemačka zarada je godišnje četiri tisuće milijardi eura. Kad gledamo to u postotku, nije to nešto značajno u postotku, a njemačka ekonomija stagnira, pojasnio je.

"Gradovi gdje se održavaju utakmice proći će bolje, ali i oni imaju troškove"

Istaknuo je da će gradovi koji organiziraju utakmice proći bolje, ali i da oni imaju dodatne troškove.

- Gradovi gdje se održavaju natjecanja, proći će bolje, ali će i oni imati troškove. Radio sam analizu Švicarske i Austrije te Ukrajine i Poljske, imate čak troškove koliki je trošak što će navijači gaziti travu, Švicarci su računali koliko će dodatno morati platiti čišćenje i pranje ulica, prisjetio se.

Govoreći o hrvatskim ugostiteljima i prodavačima multimedijske opreme, kazao je kako će i oni ostvariti prihod, ali i da će velik dio novca otići izvan Hrvatske jer se ta roba ne proizvodi u zemlji.

- Neke prodavaonice i djelatnosti će povećati svoj prihod. Kada gledamo koliko će tu ostati u Hrvatskoj - većina te zarade ode u inozemstvo. Možemo računati na PDV i plaće radnika, zaključio je.

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 23:55