StoryEditor
drugi krug izbora

Francuski premijer: Pokušaj lišavanja većine glasova za krajnju desnicu mogao bi uspjeti

Piše fena  /  03.07.2024., 16:08h

Francuski premijer Gabriel Attal, bliski saveznik predsjednika Emmanuela Macrona, izjavio je kako vjeruje da bi međustranački pokušaj lišavanja većine krajnje desnog Nacionalnog skupa Marine Le Pen u drugom krugu parlamentarnih izbora idućeg tjedna mogao uspjeti.

Attal je govorio nakon što se više od 200 kandidata širom političkog spektra složilo povući iz lokalnih natjecanja kako bi raščistili put onome ko je u najboljoj poziciji da porazi kandidata RN u svom biračkom okrugu.

- To što ova povlačenja pokazuju jeste da možemo izbjeći apsolutnu većinu za krajnju desnicu - izjavio je Attal za radio France Inter o broju od 289 mjesta koliko bi RN bilo potrebno za kontrolu francuske Narodne skupštine od 577 mjesta.

Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo je kasnije objaviti popis kandidata za drugi krug glasanja, ali lokalni mediji procjenjuju da se do 218 kandidata povuklo, smanjujući broj okruga u kojima postoji opasnost da se glasovi protiv RN podijele.

Prije povlačenja, anketari su izračunali da je prvi krug stavio RN na put ka osvajanju između 250 i 300 mjesta.

Ostaje pitanje hoće li se birači složiti s nastojanjima da se blokira antiimigrantska, euroskeptična stranka. Glasači centra možda će se suzdržati od podrške krajnje ljevičarskom suparniku RN, dok su brojne pristalice ljevice toliko razočarani Macronom da ne žele podržati nekoga iz njegovog saveza.

Le Pen je danas izjavila da bi se mogla obratiti drugim strankama ako RN ne osvoji apsolutnu većinu. Njen izabranik za premijera Jordan Bardella inzistira da će odbiti formirati vladu bez dovoljno snažnog mandata.

Financijska tržišta umirila su nastojanja da se stvori takozvani "republikanski front" protiv stranke Le Pen, smanjujući premiju rizika na francuski državni dug, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

31. kolovoz 2024 21:47