StoryEditor
turski predsjednik

Erdogan poručio članicama NATO-a da ne računaju na Tursku: Nećemo zauzeti stranu u sukobu Ukrajine i Rusije

Piše fena  /  11.07.2024., 20:43h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je za Newsweek da Turska ne planira zauzeti stranu u sukobu Ukrajine i Rusije.

- Nećemo biti strana u tom ratu - kazao je, komentirajući raspravu u NATO-u o tome mogu li instruktori i trupe zapadnog vojnog saveza ići u Ukrajinu.

Newsweek prenosi da je turski čelnik skeptičan prema strategiji NATO saveznika da pruže više vojne pomoći Ukrajini.

Ideja o slanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu počela je kružiti nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron krajem veljače izjavio da je dvadesetak zapadnih zemalja koje su sudjelovale na pariškom sastanku o daljnjoj pomoći Kijevu razgovaralo o tom pitanju.

Novine Le Monde kasnije su javile da francuski predsjednik Emmanuel Macron planira stvoriti koaliciju EU za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu.

Aleksandar Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je da je potpisao dokumente koji dopuštaju francuskim instruktorima da obilaze ukrajinske centre za obuku. Estonija i Litva također su izrazile spremnost da "razmotre moguće raspoređivanje instruktora".

Dužnosnici u Kijevu tvrde da još nisu primili konkretne prijedloge po tom pitanju, ali bi raspoređivanje instruktora mogla biti "prva faza", prenosi TASS.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 21:26