StoryEditor
revizija

MMF započeo rad na programu revizije zajmova Ukrajini. Vladi treba 12 milijardi dolara za financiranje obrane do kraja godine

Piše fena  /  04.09.2024., 16:17h

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - započela je u srijedu rad na petoj reviziji svog programa zajmova Ukrajini u iznosu od 15,6 milijardi dolara, u jeku velike rekonstrukcije vlade tijekom rata.

MMF je ključni međunarodni zajmodavac Kijevu, i njegov četverogodišnji program ključni je dio većeg paketa globalne ekonomske podrške zemlji, koja se priprema za treću zimu obrane od ruske invazije punog obima.

Kijev troši oko 60 posto svog ukupnog proračuna za financiranje vojske i uveliko se oslanja na financijsku podršku svojih zapadnih partnera za isplatu mirovina i plaća zaposlenicima u javnom sektoru, te financiranje socijalnih i humanitarnih potreba.

U priopćenju MMF-a navodi se da je osmatračka misija fonda započela političke razgovore s ukrajinskim vlastima.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekonstruira svoju vladu kako bi resetirao tim uoči kritičnih jesenjih i zimskih mjeseci, a šest ministara je podnijelo ostavke.

Očekuje se da će ministar financija Serhij Marčenko zadržati svoju poziciju, kažu analitičari i zastupnici.

Marčenko je ranije kazao da se vlada suočila s nepokrivenim manjkom od oko 500 milijardi grivni (12 milijardi dolara) za financiranje obrane zemlje do kraja godine.

Vlada planira povećati poreze i već je provela druge mjere, uključujući povećanje uvoznih i trošarinskih tarifa i veće zaduživanje na domaćem tržištu, kako bi prikupila dodatne prihode.

Ukrajina je također dobila sporazum od vlasnika obveznica za restrukturiranje i otpis duga.

Uspješan završetak revizije MMF-a omogućio bi Ukrajini da osigura 1,1 milijardi dolara novog financiranja u nadolazećim mjesecima, kažu dužnosnici.

Ukrajina je primila oko 98 milijardi dolara financijske pomoći od svojih zapadnih partnera od početka rata, pokazuju podaci ministarstva financija, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 14:05