StoryEditor
američki predsjednik

CNN: Biden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za napade na teritoriji Rusije, uz jedno ograničenje

Piše desk  /  31.05.2024., 09:37h

Predsjednik SAD Joe Biden dao je dozvolu Ukrajini da može da koristi američko oružje za napade unutar ruske teritorije, iako je ograničio njegovu upotrebu, piše CNN.

To ograničenje znači da Kijev može da pogađa ciljeve samo preko granice blizu Harkiva nakon što je Rusija značajno napredovala oko ovog grada u sjeveroistočnom dijelu zemlje, blizu ruske granice, izjavila su za CNN dva američka dužnosnika.

„Predsjednik je nedavno naložio svom timu da osigura Ukrajini da može koristiti oružje iz SAD-a u Harkovu kako bi Ukrajina mogla uzvratiti ruskim snagama koje ih gađaju ili se spremaju da ih pogode“, rekao je jedan od dužnosnik.

Ruske snage, skladišta municije i logistička čvorišta sada mogu biti gađani artiljerijom i raketama koje je osigurao SAD i to preko granice od Harkova ka zapadnoj Rusiji.

Američka administracija je takođe čvrsta u tome što ne dozvoljava Ukrajini da upotrebi ozbiljnije oružje za napade na Rusiju – rakete dugog dometa poznate kao ATACMS koje mogu da pogode ciljeve udaljene udaljene i do 300 kilometara.

Ukrajini je dozvoljeno da koristi američko protuzračno oružje za uklanjanje neposredne prijetnje ruskih aviona koji lete u ukrajinskom i ruskom zračnom prostoru i to je uspješno uradila, naglasio je isti dužnosnik.

Ali, zabrana blokira Ukrajinu da gađa ruske avione koji se nalaze na zemlji unutar teritorije Rusije.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 05:20