StoryEditor
Mohammad Dahlan

Bivši član Fataha: "Nakon rata Izraela s Hamasom, Gazom treba upravljati tehnokratska vlada"

Piše desk  /  31.10.2023., 11:16h

Bivši moćnik Fataha koji se nalazi u izbjeglištvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Mohammad Dahlan govorio je o budućem ustrojenju Palestine te je rekao kako Izrael neće moći iskorijeniti Hamas.

U intervjuu za The Economist, Dahlan je rekao kako zamišlja budućnost u kojoj će Zapadnom obalom i Gazom upravljati izabrani palestinski parlament.

"Kada se završi rat Izraela s Hamasom, Gazom bi trebala upravljati tehnokratska vlada i to na period od dvije godine. Nakon toga, organizirali bi se izbori", rekao je Dahlan.

Naveo je kako bi na izborima trebao sudjelovati i Hamas.

"Hamas neće nestati. Ipak, nikada ne bih pristao da me Izrael postavi da vladam Gazom nakon što se trupe povuku", mišljenja je Dahlan.

Mohammad Dahlan je bio jedan od osnivača omladinskog ogranka Fataha u Gazi još kao student. Izrael ga je deportirao iz Gaze u siječnju 1987. godine, a onda se pridružio Jaseru Arafatu i prognanom rukovodstvu PLO-a u Tunisu.

Nakon povratka u Gazu, Dahlan je bio zapovjednik vojnih snaga te je imao izuzetno velike ovlasti u ovom dijelu.

Brojni palestinski dužnosnici kritizirali su Dahlana zbog održavanja dobrih veza s Izraelom, a sadašnji predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas optužio ga je da je sudjelovao u ubojstvu Arafata.

Dnevnik.ba

19. rujan 2024 03:05