StoryEditor

Hezbollahova najgora noćna mora: Kaos u redovima džihadista

Piše Desk  /  18.09.2024., 11:18h

Hezbollah je poznat kao disciplina skupina. Visoko obučena, organizacija mnogo ulaže u svoje regrute. Nije poznato da ih koristi kao topovsko meso. Gleda na sebe kao na elitnu organizaciju, a unutar svoje strukture postoje centri terorističke izvrsnosti, poput Radwan snaga.

Hezbollah je to postigao tijekom desetljeća usavršavanja svojih sposobnosti. Polako se razvijao, prvo 1980-ih, a zatim u posljednja dva desetljeća dok je došao do dominacije u Libanonu. Sada se suočava s najgorim noćnim morama: kaosom.

Hezbollah se suočava s kaosom jer je veliki broj navodnih članova ozlijeđen 17. rujna uslijed eksplozije komunikacijskih uređaja. Potpuni detalji ovog incidenta još nisu poznati i bit će jasniji s vremenom. Međutim, snimke i slike iz Libanona prikazuju muškarce, mnoge u četrdesetim godinama, ozlijeđene na rukama i licu zbog eksplozije komunikacijskih uređaja, piše u analizi događaja The Jerusalem Post.

Uređaji se navodno koriste kao pageri. Video prikazuje barem jednog muškarca kako vadi pager iz džepa, koji potom eksplodira u njegovoj ruci. Strašne snimke, očito iz bolnica u Libanonu, prikazuju veliki broj muškaraca koji su ostali bez dijelova ruku ili su ozlijeđeni u nogama, trbuhu ili licu.

Stradanje tolikog broja ključnih članova terorističke skupine možda neće biti osjetno, ali će očito naštetiti dijelu ključnih članova. Ovo će staviti muškarce u bolnicu na određeno vrijeme. Neki od njih će se moći vratiti služiti Hezbollahu, ali neće imati pristup jednoj od svojih ruku.

To će najvjerojatnije biti njihova dominantna ruka, što znači ruku koju bi također koristili za okidanje puške ili pritiskanje gumba za lansiranje rakete. Muškarci će također biti obilježeni, tako da će mnogi muškarci s povezima na rukama predstavljati znak pripadnosti terorističkoj skupini.

Hezbollah je već izgubio oko 450 boraca u svojoj jedanaestomjesečnoj konfrontaciji s Izraelom. To je značajan gubitak za skupinu. Iako Hezbollah može zamijeniti gubitke, nema beskrajno duboku rezervu. To nije samo zbog potrebe za ulaganjem u obuku i sigurnost prije regrutacije, već i zato što regrutira iz uskog spektra Libanononskog društva.

Hezbollah se oslanja na šiitsku populaciju Libanona, a čak ni među šiitima ne može regrutirati sve. Postoje i druge šiitske pokrete, prvenstveno Amal. Amal ima 14 mjesta u Libanononskom parlamentu, dok Hezbollah ima 15.

Sveukupni izazov za Hezbollah nije samo zamjena ozlijeđenih i poginulih boraca. Skupina će se suočiti s izazovom brzog pronalaženja novog načina komunikacije sa svojim članovima. Korištenje pagera može se činiti arhaičnim, ali Hezbollah je očito odabrao ovaj sustav jer je pretpostavio da mreža ne može biti probijena. Izdavali su pageri na način na koji to radi narko banda i osigurali samu mrežu.

Hezbollah već dugo nastoji održati svoju složenu i sigurnu komunikacijsku mrežu u Libanonu. Još 2008. godine to je postalo kontroverzno. Hezbollah je bio optužen za ubojstvo bivšeg Libanononskog premijera Rafika Haririja i zatim je Libanon uveo u rat s Izraelom 2006. godine.

Tada je France24 primijetio da "izvori sigurnosti tvrde da Hezbollah ima opsežnu fiksnu telekomunikacijsku mrežu koja pokriva južni i istočni Libanon, kao i južne predgrađa Beiruta." Libanonska vlada, koja je u to vrijeme imala elemente protiv Hezbollaha, bila je protiv privatne komunikacijske mreže. Na kraju je Hezbollah pobijedio i nastavio svoj put ka kontroli Libanona.

image

Masovan napad na teroriste Hezbollaha

X -

Godine 2011. izvještaji su ukazivali da su telefonski zapisi terorista Hezbollaha doveli do optužnica protiv članova Hezbollaha za ubojstvo Haririja 2005. godine. "Četiri osumnjičena člana Hezbollaha u ubojstvu Rafika Haririja povezana su s napadom većinom na temelju posrednih dokaza prikupljenih iz telefonskih zapisa, prema optužnici objavljenoj u srijedu nakon šestogodišnje istrage koja je polarizirala Libanon," izvijestio je Gulf News.

Hezbollah bi iz iskustva 2005.-2011. trebao znati da su njegovi komunikacijski sustavi u središtu pozornosti. Skupina se ponosi operativnom sigurnošću. Hezbollah su također stručnjaci smatrali jednom od uspješnijih arapskih vojnih struktura u regiji. Kenneth Pollack je u svojoj knjizi "Vojske pijeska" iz 2019. godine ispitao relativni uspjeh Hezbollaha u usporedbi s drugim arapskim vojskama u regiji.

Dnevnik.ba

18. rujan 2024 11:19