StoryEditor

Zvizdić: Vijeće ministara i dalje je najefikasniji dio vlasti u BiH

Piše D  /  12.12.2017., 11:12h

Naime, Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su jučer novi izvještaj u kojem tvrde da je očigledan zastoj u provođenju reformi i da je trend drugačiji nego u prvoj polovini mandata kada je to bio najkonstruktivniji dio vlasti. 

Zvizdić kaže da se samo djelomično slaže s ovom konstatacijom, "jer očito je da je riječ o izvještaju koji se stalno reciklira, jer vjerovatno prilikom prvog objavljivanja nije postigao one efekte koje su očekivali pojedinci ili pojedine političke stranke".

- Mogu se složiti sa nekim konstatacijama, posebno sa  konstatacijom da neproduktivna retorika destruktivno djeluje na efikasnost i kvalitet rada prije svega na izvršne organe vlasti kao što su vlade u BiH, ali sasvim je sigurno da Vijeće ministara i dalje ostaje najefikasniji dio vlasti u BiH i generator svih pozitivnih dešavanja, barem kada je riječ o onim prioritetima koji su vezani za europske integracije i za ukupan europski ambijent - kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, sam izvještaj vrlo često ne poredi BiH u onim segmentima u kojima je ona prvoplasirana u regiji kao što je recimo odnos duga i BDP-a ili ne tretira neke bitne ekonomske pokazatelje kao što je recimo činjenica da je u prvih devet mjeseci izvoz u BiH porastao za 17,8 posto što je daleko najviše u regiji, od čega, naravno, preko 15 posto raste izvoz prema EU, 32 prema zemljama CEFTE i "prvi put poslije rata imamo pokrivenost uvoza sa izvozom koja je veća od 60 posto, odnosno 61 posto".

- Isto tako brojni drugi ekonomski pokazatelji pokazuju svoj rast a u nekim od tih pokazatelja smo najbolji u regiji. Prema tome čini mi se da je kazati kako je riječ o izvještaju o stanju nacije na bazi samo 300 anketiranih telefonskim putem je preambiciozno jer je riječ o 0,01 posto stanovnika. Ako želimo imati pravo stanje nacije onda broj anketiranih mora biti mnogo veći kako bi mogli spoznati kakvo je stanje nacije.

Naravno nitko ne poriče da smo suočeni sa problemima, prije svega političke naravi, ali sasvim sigurno uspjevamo realizirati ključne obaveze i ciljeve koje u svom programu rada ima Vijeće ministara - rekao je Zvizdić. Upitan koliko su te međustranačke svađe i prepucavaja utjecale na rad Vijeća ministara, odnosno je li to moglo biti efikasnije, predsjedatelj naglašava da se uvijek može raditi bolje i efikasnije.

- Rekao sam da su svi vitalni ekonomski pokazatelji u porastu. Od nekih pokazatelja koji govore da su planski naši prirodni i ljudski resursi stavljeni u funkciju ekonomskog razvoja pa do povećanja broja uposlenih, ali naravno da s tim nismo zadovoljni i da je sve moglo biti brže ali upravu ste kada kažete da su stalni neproduktivni politilčki sukobi imali negativan efekat na rad svih vlada - rekao je Zvizdić. 

Međutim, naglašava da se prerano započeta predizborna kampanja još uvijek nije drastično odrazila na rad Vijeća ministara. - Još uvijek uspijevamo sačuvati kvalitetne međuljudske odnose i još uvijek donosimo odluke na bazi agrumenata za koje znamo da će procese voditi u pozitivnom pravcu.

No, ako se nastave ovakvih politički odnosi i ako kampanja poprimi one oblike javnog ispoljavanja kroz različite izjave ili djelovanja pojedinaca i političkih partija, oblike stvarana stalnih tenzija, onda naravno i ne mogu biti veliki optimista da ćemo u idućoj godini imati dobru atmosferu i da do kraja mandata uspješno realiziramo neke planove - rekao je, između ostalog, Zvizdić za TV1.

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 22:13