StoryEditor

Zbog utrke u naoružanju raste opasnost od vojnog sukoba Europe i Rusije

Piše D  /  07.02.2018., 11:02h

Izvješće naslovljeno "Do ruba - i nazad?" navodi sve veći pritisak na ugovore o nuklearnom razoružanju poput Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i zabrinutost za sigurnost u istočnoj i središnjoj Europi.
 
"U ovom opasnom stanju lako može doći do nenamjernog sukoba"
 
"NATO ustraje na tome da ne želi novu utrku u naoružanju s Rusijom, ali trenutno stanje moglo bi dovesti do daljnjeg pogoršanja sigurnosnog stanja u Europi", stoji u izvješću koje će formalno biti objavljeno u četvrtak pred Munchensku sigurnosnu konferenciju sljedećeg tjedna.
 
"U ovom opasnom stanju stvari krive procjene i nesporazumi mogu lako dovesti do nenamjernog vojnog sukoba", reklo je.
 
Oko 500 visokih vladinih i vojnih dužnosnika iz Europe, Afrike, Sjedinjenih Država, Rusije i Zaljeva će raspravljati o sigurnosnim izazovima na godišnjem skupu u Munchenu od 16. do 18. veljače.
 
"Istočna Europa se muči u atmosferi borbe za sigurnost"
 
Sukob u Ukrajini isto tako predstavlja veliku prepreku popuštanju napetosti između Rusije i Zapada, reklo je izvješće, napominjući kako će odluka SAD da opskrbi oružjem Ukrajinu vjerojatno zacementirati sadašnju pat poziciju.
 
Izvješće navodi kako se istočna Europa muči u atmosferi borbe za sigurnost uhvaćena između Europske unije i NATO-a s jedne i Rusije s druge strane, u doba kada je EU-ova politika Istočnog partnerstva izgubila na zamahu i kada ima malo izgleda da će NATO primiti nove članove u doglednoj budućnosti.
 
Vijesti ipak nisu samo loše, kaže izvješće. Gospodarski rast i poboljšano javno mišljenje daju "više nego tračak nade" za EU na gospodarskoj fronti. Uz to, vojna suradnja na NATO-ovu istočnom boku je napredovala, a savez sada reformira svoju vojnu zapovjednu strukturu, javila je Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:42