StoryEditor

Ukoliko prijeđe granicu Srbije, Orić će biti uhićen istog trenutka

Piše D  /  26.11.2017., 05:11h

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije odbacilo je navode pojedinih srbijanskih medija da bivši zapovjednik Armije RBiH Naser Orić više puta godišnje ulazi u Republiku Srbiju i priopćio da srpska policija nije evidentirala na bilo koji način njegov boravak na teritoriji te zemlje.

Poručili su da bi u tom slučaju "istog trenutka bio uhićen".

"Protiv Nasera Orića i dalje je na snazi potjernica Višeg suda u Beogradu koju je, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Bosne i Hercegovine, policija raspisala još 11. srpnja 2011. godine. Ukoliko Naser Orić bude prešao na teritoriju naše države on će istog trenutka biti uhićen u skladu sa spomenutom tjeralicom", priopćeno je danas iz MUP-a Srbije, prenosi Klix.

Također dodaju kako Naser Orić ne posjeduje važeće dokumente Republike Srbije.

Podsjetimo, Orić je početkom listopada ove godine po prvostepenoj presudi Suda BiH oslobođen optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Srebrenici i Bratuncu 1992. godine, odnosno navodne zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Orić je uhićen 10. lipnja 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Obrana je od Haškog suda tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Sud u Hagu je odbio zahtjev obrane.

Haški sud je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivnje za zločine počinjene u Srebrenici.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:29