StoryEditor

Udruga za Down sindrom Mostar: Bogat program povodom Svjetskog dana Down sindroma

Piše desk  /  19.03.2024., 13:01h

Povodom obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma, Udruga za Down sindrom Mostar organizirala je tijekom ovog tjedna niz prigodnih aktivnosti.

Tako će u srijedu 20. ožujka/marta, na šetnici Nikole Šubića Zrinjskog u Mostaru,  u periodu  od 10.00 do 13:00 sati, Udruga studenata edukacijske rehabilitacije (KSER) Sveučilišta u Mostar zajedno sa Udrugom za Down sindrom, organizirati druženje s ciljem jačanja svijesti javnosti o pravima i potrebama osoba s Down sindromom. 

Istog dana (srijeda 20. ožujka/marta), u sklopu Napretkova tjedan kulture, u Mostaru u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u 19:00 sati, bit će otvorena zanimljiva izložba fotografija autorice Darije Delić pod nazivom „Nebo“. Daria je mlada djevojka s Down sindromom i istaknuta članice Udruge s Down sindromom Mostar. Natjecala se na izboru za najbolju fotografiju u Federaciji BiH. Izložba se priređuje u suradnji s Udrugom s Down sindrom Mostar.

image

Svjetski dan Down sindroma

UDRUGA ZA DOWN SINDROM MOSTAR -
image

Svjetski dan Down sindroma

UDRUGA ZA DOWN SINDROM MOSTAR -

U četvrtak, 21. ožujka, bit će organizirana panel diskusija pod nazivom „Pravičnost u pristupu zdravstvenim uslugama“ koja će biti održana u hotelu Europa u Sarajevu, 10:00 sati.

Ovom panel diskusijom se Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“,  čiji je član i Udruga za Down sindrom Mostar, pridružuje globalnoj kampanji podizanja svijesti o važnosti preventivnog praćenja zdravstvenog stanja osoba s Down sindromom i pravičnom pristupu zdravstvenim uslugama. Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom Udruženje organizira u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva.

„Čarobni sat inkluzije“ se pak održava se u prostorijama Udruge za Down sindrom u Mostaru, također u četvrtak, s početkom u 12 sati. U goste članovima Udruge dolaze sekcije iz osnovnih škola s područja Mostara. 

image

Svjetski dan Down sindroma

UDRUGA ZA DOWN SINDROM MOSTAR -

Također, u duhu globalne kampanje podizanja svijesti o važnosti preventivnog praćenja zdravstvenog stanja osoba s Down sindromom, Poliklinika Jurišič, povodom obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma organizira dentalne preglede i predavanje o važnosti praćenja dentalnog  stanja za članove udruge.  

U petak, 22. ožujka održat će se tradicionalna manifestacija „Sunčana strana dlana“ koju organizirana Udruga BOHEMSA, udruga  studenta Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Program obilježavanja održava se u dvorani Bijeli Brijeg s početkom u 10:00 sati a trajat će do 13:00 sati. Kao i svake godine zabava je zajamčena.

Podsjećamo, prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Down sindromom, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

image

Svjetski dan Down sindroma

UDRUGA ZA DOWN SINDROM MOSTAR -

Down sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Bolje razumijevanje Down sindroma važno je kako bismo oboljelima i njihovim obiteljima olakšali život i pružili im priliku da on bude potpuniji i aktivniji.

 

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 05:35