StoryEditor

U prosvjedima u Iranu 13 mrtvih, situacija izmiče kontroli

Piše D  /  01.01.2018., 11:01h

Prosvjedi su počeli u četvrtak i nastavljaju se unatoč pozivima predsjednika Hasana Rohanija Irancima da mirno prosvjeduju. On je jučer upozorio da se nasilje neće tolerirati. Rohani je pokazao razumijevanje za poruke prosvjednika zbog ekonomske situacije u Iranu, pomanjkanja transparentnosti i korupcije, no stao je u obranu rada vlasti.

Unatoč njegovim porukama prosvjedi su se nastavili tijekom noći i policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala okupljene na teheranskom trgu Engheleb.

Prema inozemnim medijima, dio prosvjednika pribjegao je nasilju paleći automobile i izazivajući štetu. Prema nepotvrđenim informacijama na društvenim mrežama, uhićeno je između 100 i 800 osoba, prenosi HRT.

 

Rohani: Iranski narod odgovorit će izgrednicima

Iranski narod odgovorit će izgrednicima, izjavio je predsjednik Irana Hasan Rohani nakon još jedne noći ispunjene žestokim nasiljem koje je izbilo u nekoliko gradova i u kojem je u nedjelju navečer ubijeno deset ljudi.

"Narod će odgovoriti izgrednicima i onima koji izazivaju nevolje, a riječ je o manjini", kazao je Rohani na izvanrednom sastanku posvećenom stanju sigurnosti u zemlji, a prenosi internetska stranica predsjedništva. "Problemi naroda nisu samo ekonomske prirode. Oni zahtijevaju i više slobode", rekao je Rohani u neizravnoj kritici režimskih tvrdolinijaša koji se protive njegovim pokušajima provođenja političke i kulturne reforme.

"Ova vlada nema sve pod kontrolom", naglasio je on, aludirajući na činjenicu da konačnu odluku o mnogim ključnim pitanjima donose konzervativni klerici. Dodao je i kako bi bilo pogrešno smatrati da su ovi prosvjedi strana urota.

Nakon što je u nedjelju poslijepodne ograničen pristup društvenim mrežama Telegram i Instagram u Iranu putem mobitela, korisnici interneta u ponedjeljak ponovno imaju pristup. Visoki dužnosnici blokirali su u nedjelju Telegram i Instagram optuživši "proturevolucionarne" skupine sa sjedištem u inozemstvu da koriste društvene mreže, posebice Telegram, za pozive na prosvjede i korištenje Molotovljevih koktela i vatrenog oružja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:16