StoryEditor

U 87. godini umro John Young - ‘najiskusniji‘ američki astronaut‘

Piše D  /  07.01.2018., 08:01h

Bivši pokusni pilot američke mornarice bio je deveta osoba koja je stupila na Mjesec, što su postigla još trojica nakon njega. Na kraju je postao jedan od astronauta s najviše postignuća u povijesti američkog svemirskog programa, prenosi HRT.

Letio je u svemir dva puta tijekom NASA-inog programa Gemini sredinom 1960-tih, dva puta u mjesečevim misijama Apollo i dva puta na svemirskim shuttlovima 1980-tih. Jedini je letio u sva tri programa. 

Young kojega NASA u tweetu naziva ‘našim najiskusnijim astronautom‘ umirovio se 2004. nakon 42 godine rada u američkoj svemirskoj agenciji. Misija Apollo 16 u travnju 1972., njegov četvrti svemirski let, odvela ga je na površinu Mjeseca. Kao zapovjednik misije on i njegov kolega iz posade Charles Dukeistraživali su područje Mjesečeva gorja Descartes, prikupili 90 kg stijenja i uzoraka tla i provezli se više od 26 km u mjesečevu vozilu roveru do mjesta poput kratera Spook. 

Youngov prvi let u svemir bio je 1965. u misiji Gemini 3 koja je odvela njega i astronauta Gusa Grissoma u orbitu Zemlje u prvom američkom svemirskom letu s dvije osobe. Na toj misiji je Young izveo svoju šalu sa sendvičem koja nije nasmijala šefove u NASA-i ali je sigurno usrećila Grissoma koji se okoristio užinom. 

Astronaut Wally Schirma, koji nije letio u ovoj misiji, kupio je sendvič s govedinom na raženom kruhu u delikatesnoj prodavaonici u Cocoa Beach na Floridi i zamolio Younga da je da Grissomu u svemiru. Tijekom leta dok su razgovarali o hrani osiguranoj za misiju Young je dao sendvič Grissomu. NASA je ukorila Younga zbog ove psine, koja je dovela i do kritika parlamentaraca i medija, ali njegova karijera zbog toga nije trpjela. 

Njegova misija Apollo 10 u svibnju 1969. poslužila je kao generalna proba za povijesnu misiju Apolla 11 dva mjeseca kasnije u kojoj je Neil Armstrong postao prvi čovjek koji je hodao Mjesecom. Young i njegova posada izveli su sve aspekte te misije osim što nisu sletjeli na Mjesec. 

Youngova peta svemirska misija u kojoj je bio zapovjednik je bio prvi let NASA-ina prvog svemirskog shuttlea Columbia 1981. On je bio prva osoba koja je letjela u šest svemirskih misija 1983. kada je zapovijedao Columbijom na njezinu prvom letu kao Svemirskog laboratorija, s posadom koja je izvela više od 70 znanstvenih pokusa. Nakon toga više nikad nije letio u svemir. Young je trebao zapovijedati 1986. letom koji je otkazan nakon eksplozije shuttlea Challenger početkom te godine.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:45