StoryEditor

Svjetski mediji o jedinom Erdoganovom predizbornom skupu izvan Turske

Piše D  /  20.05.2018., 09:05h

Posjeta Recep Tayyip Erdogan Sarajevu nije s velikom pažnjom praćena samo u našoj zemlji, već su o njoj pisali i brojni regionalni i svjetski mediji.

U tekstu "Daily maila" piše kako niko nije očekivao da BiH zaustavi turske političare u održavanju kontroverznog predizbornog skupa zbog bliskih veza vođe bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića i njegove SDA stranke i Erdoanove vladajuće AK partije, prenosi Dnevni avaz.

I njemački "Deutsche Welle" osvrnuo se na to da je Erdogan održao u Sarajevu svoj jedini predizborni skup izvan Turske.

- Glavni grad Sarajevo izabran je za događaj nakon što su zemlje poput Njemačke, Austrije i Nizozemske zabranile turskim političarima da održe takve skupove, potičući napetosti između Ankare i Bruxellesa - piše Deutsche Welle.

Posebno su se osvrnuli na odnose člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića s turskim predsjednikom.

-  Izetbegović naziva Erdogana "bratom" i prisustvuje obiteljskim proslavama turskog predsjednika.  U siromašnoj i podijeljenoj balkanskoj zemlji, blizina takvom karizmatičnom vođi pomaže Izetbegovićevu cementirati moć - navodi DW.

U tekstu "Euro Newsa" se navodi da su Erdoganovi predizborni skupovi zabranjeni u Nizozemskoj, Njemačkoj i Austriji. Ovaj medij prenio je neke izjave bh. građana, a jedan od njih rekao je da Erdogan dolazi u Sarajevo jer je blizak Bakiru Izetbegoviću.

Kako se navodi, postoje i naznake kako se zvanična Ankara miješa u bh. politiku zbog toga što Turska ima jak utjecaj na "muslimansku zajednicu u balkanskoj zemlji".

I brojni regionalni mediji prenijeli su Erdoanove poruke iz Sarajeva. "Bog nam je poslao Erdoana: Posjeta turskog predsjednika izazvala oduševljenje u BiH!" prenosi Espres.rs, a Informer.rs se osvrnuo na veliku promjenu u protokolu.

U tekstu pod naslovom "Tek je stigao, a već mu dosadilo! Erdogan iznenada skratio posjetu Sarajevu - ništa od šetnje Baščaršijom!", Informer. je izvijestio o skraćivanju posjete turskog predsjednika.

Hrvatski "Novi list" piše da je Erdogan predizbornim skupom u Sarajevu mobilizirao dijasporu, a da ga je Izetbegović nazvao Božijim poslanikom.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:07