StoryEditor

"Svaki četvrti testirani muškarac u RS-u nije otac djeteta"

Piše D  /  09.03.2018., 10:03h

"Oko 23 posto su negativna očinstva, odnosno podnositelj zahtjeva nije otac djeteta. To je procenat koji se uklapa u europske, ali i svjetske prosjeke. Dakle, svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta", naveo je Obradović, prenosi N1.

Obradović je naglasio da je važno istaknuti riječ "testirani", jer se u javnosti često ovakva izjava protumači pogrešno. 

"Dešavalo se da imamo bombastične naslove u medijima da svaki treći ili četvrti Srbin nije otac djeteta, a podaci se odnose na testirane muškarce", rekao je Obradović. 

Prema njegovim riječima, trećina slučajeva su zahtjevi po nalogu suda, uglavnom žena koje dokazuju očinstvo, a dvije trećine po privatnom zahtjevu koji pokreću muškarci. 

Obradović je podsjetio da za podnošenje ovog zahtjeva ne treba suglasnost majke, ako je muški roditelj upisan u matičnu knjigu rođenih kao otac djeteta. 

"Zakon o porodičnim odnosima propisuje da otac koji sumnja da dijete nije njegovo može podnijeti sudu zahtjev za utvrđivanje očinstva do navršene prve godine djeteta, ali da ima mogućnost to učiniti i kasnije, u slučaju dobivanja informacija koje ukazuju da ima osnovanu sumnju", pojasnio je on. 

Obradović je rekao da u Zavod ne stižu samo zahtjevi za utvrđivanje očinstva iz BiH, već i iz susjednih država Srbije i Hrvatske. 

On je naveo da u cijeloj Europskoj uniji postoji mogućnost privatne DNK analize, osim u Francuskoj, gdje je obavezan sudski nalog.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:48