StoryEditor

Snijeg izazvao kaos širom BiH: Otežan promet, otkazana utakmica...

Piše D  /  09.12.2017., 04:12h

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteo-alarm za područje cijele Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdano za razdoblje 11. i 12. prosinca, a zbog najave jakog olujnog vjetra s mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 kilometara na sat.

Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo apelira na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine, ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama, javlja N1.  Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) navode da su zbog intenzivnih padavina u većem dijelu BiH proglašeni zimski uvjeti za vožnju.

Na dionicama preko planinskih prevoja, za teretna vozila obvezno je korištenje lanaca, a sva vozila koja ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu isključuju se iz prometa.  Savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima te apeliraju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. Na području Federacije BiH za sada nema nikakvih značajnijih problema u vodotocima, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Snijeg koji je najavljen i očekivan nije donio značajne probleme koji bi morali alarmirati neke službe spašavanja. Kolege koje rade na održavanju već uveliko sklanjaju snijeg sa ceste. Najava je bila 30-tak centimetara snijega. Počeo je jakim intenzitetom, međutim, to je već sada smanjeno", pojasnio je Solak. Međutim, svakako se treba pridržavati nekih stvari, ukoliko se ide na put.

"Važno je naglasiti da je početkom tjedna, ponedjeljak ili utorak, najavljen jak vjetar. Svakako će doći do otapanja snijega. Ne bi trebao napraviti značajnije probleme, konkretno u vodnim tokovima. Svakako ćemo biti spremni", kazao je Solak.

Zbog obilnih snježnih padavina otkazana je i jedna utakmica 18. kola Premijer lige BiH. Naime, teren u Doboj-Kakanju je bio potpuno prekriven snijegom, pa je odlučeno susret Mladosti i Krupe prolongirati za nedjelju s početkom u 13 sati.

Kako je objavio Faktor, na magistralnom putu M16.4 Novi Travnik – Bugojno, na planinskom prevoju Rostovo došlo je do prevrtanja teretnog kombija. Iz MUP-a SBŽ su rekli za da nemaju prijavljenih nesreća s ozlijeđenim osobama.

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 08:44