StoryEditor

Slovenci otkrili: Todorić je izvukao milijune eura u Švicarsku

Piše D  /  08.11.2017., 07:11h

Ta je dobit prema istražiteljima prisvojena u razdoblju između 2006. i 2017. godine. 

Na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva sud je već osigurao Todorićevu imovinu u Hrvatskoj, piše Siol. 

Bivši prvi čovjek Agrokora osumnjičen je za kaznena djela zlouporabe ovlasti u poslovanju, kršenje knjigovodstvenih obveza i krivotvorenje dokumenata.

Popis zamrznute imovine

Zamrznuta mu je sljedeća imovina:

- 25 % udjela u Kulmerovim dvorima, vili s posjedom na sjeveru Zagreba
- nekretnine u rodnom gradu Ivanić Gradu, Kutini i Čazmi
- udio u hrvatskom poduzeću Agrokor Projekti, kojim Todorić još uvijek kontrolira vlasništvo nad Agrokorom, čija je nominalna vrijednost 5.32 milijarde kuna (715 milijuna eura)
- novac na računima u Addiko banci, Zagrebačkoj banci i Kreditnoj banci Zagreb

Ključne sumnje odnose se na pogrešnu prezentaciju bilance Agrokora.

Navodi se niz nepravilnosti. Novac koji je iz matičnog društva Grupe prenesen na povezane i nepovezane osobe prikazivan je u bilanci kao depozit, iako to nije bio. Istovremeno, Agrokor je također lažno objavljivao podatke o obvezama prema dobavljačima, dohodak od dividendi, dobiti i ostalih kategorija u bilanci.

Sve je od investitora i javnosti skriveno uz pomoć revizora iz revizorske tvrtke Baker Tilly Discordia, koja je bilancu i operativni izvještaji Grupe pripremala  u suprotnosti s međunarodnim računovodstvenim standardima.

Time je Todorić prekršio zakonsku obvezu zaštite tuđih imovinskih interesa. Pri tome je dobio nezakonitu prednost dok je istodobno izazvao "ogromnu materijalnu štetu", navodi se u optužbi.

Deal s direktorom AWT-a i fiktivni ugovori

Todorić je također osumnjičen za nezakonite postupke u stotinama milijuna eura vrijednoj kupovini dionica Agrokora, koje su bile u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uspio ga je unijeti u svoju imovinu bez korištenja vlastitih sredstava, uz pomoć Mihe Glavića, direktora AWT Internationala, dugogodišnjeg dobavljača Agrokora. 

On je za Todorića dogovorio izvore financiranja od banaka, kojima je novac potom vraćen preko tvrtki iz Agrokor grupe. Time je Agrokor oštećen za stotinu milijuna eura. AWT International, distributer robe široke potrošnje, završio je u predstečajnoj nagodbi prošli mjesec.

U 2012. i 2013. godini, neposredno prije kupnje Mercatora, Todorić je dug Agrokora "zatvorio" različitim manevrima. Investco, koji je 2013. godine osnovao Miroslav Blažev, deveti najveći vlasnik Konzuma, sklopio je ugovor o cesiji, koji je prema istražiteljima bio fiktivan.

Time je Todorić zapravo na Investco prebacio teret povrata osobnih dugova prema Hypo Alpe-Adria-Bank, koja je prethodno imala hipoteku na Kulmerovim sudovima. Tim manevrom dobio je 16 milijuna eura.

Valja napomenuti da se to dogodilo u vrijeme kada su austrijske vlasti već intenzivno istraživale kredite velikih klijenata Hypo Alpe-Adria-Banke – tako i Todorićeve.

Tijek novca u Švicarsku

Prijava otkriva zašto je Agrokor već dugo imao tvrtku Agrokor AG u Švicarskoj. Direktor je bio Todorić, koji je preko nje upravljao raznim izvozno-uvoznim poslovima, ostavljajući proviziju na svom računu.

Istodobno, Todorić, kao prvi čovjek Agrokora, potpisao je u ime Agrokora ugovor kojim je švicarskoj tvrtki posudio skoro 44 milijuna eura. Dio tog novca završio je u Todorićevu džepu, jer su kriminalisti pronašli podatke o povučenih gotovo šest milijuna eura. 

Tim novcem koji je povlačio s računa banaka UBS i Credit Suisse Todorić je pokrivao razne troškove. Za osobne potrebe i potrebe drugih članova obitelji potrošio je najmanje 1.6 milijuna eura, milijun funti i 200 tisuća dolara.

Istražitelji su otkrili nedostajanje značajnog dijela poslovne dokumentacije švicarske tvrtke Agrokor AG, javlja Index

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:49