StoryEditor
godišnjica osnivanja VE

Schmidt: "Ponekad se pitam shvaćaju li političari koliko je težak posao pred njima"

Piše desk  /  10.05.2024., 14:46h

Visoki predstavnik Christian Schmidt sudjeluje na konferenciji povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Europe i 22. godine od članstva BiH u toj organizaciji.

On je tom prilikom dao izjavu za medije, kazavši da je ideja ujedinjenih europskih država, koja je ideja Churchilla, danas mnogo više. Kazao je da su to danas države u kojoj su građani na čelu.

- Samo oni dobivaju pravo i poziciju u Vijeću Europe. Mislim da je jako dobro vidjeti da danas na taj način i u BiH gledamo na Vijeće Europe, uključujući i sljedeće odluke Europskog suda za ljudska prava. Ostaje mnogo toga da se uradi - kazao je.

Naglasio je da se nekada pita shvaćaju li političari koliko je težak posao pred njima u smislu implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

- Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimist, jer pogledajte, 1946., tko bi mogao biti optimist nakon katastrofe Drugog svjetskog rata - upitao je.

Usporedio je ujedinjenje Europe i proces integracije bosanskohercegovačkog društva nakon rata, koji još traje.

- Bilo je ljudi koji su rekli, idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bismo trebali precijeniti utjecaj jedne osobe u povijesti. Vrlo je, vrlo malo onih koji se probijaju kao Winston Churchill. Ne bih da poredim gospodina Dodika s državnikom Winstonom Churchillom - zaključio je.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 20:22