StoryEditor

Ruski borbeni zrakoplovi u Siriji brinu Pentagon

Piše D  /  16.12.2017., 04:12h

Incidenti su se, doista, nanizali zadnjih tjedana, posebice u srijedu kad su dva američka lovca F-22 presrela dva Suhoja-25 u dijelu sirijskog zračnog prostora gdje se nisu trebali nalaziti, po dužnosnicima američkog ministarstva obrane, prenosi Hina.

Do sve češćih incidenata dolazi u trenutku kad se operacije međunarodne koalicije predvođene SAD-om za borbu protiv Islamske države ograničavaju na zonu manju od 40 km2 oko grada Bukamala, na istoku zemlje, blizu granice s Irakom.

Koalicija pokušava osloboditi istočnu obalu Eufrata od posljednjih boraca IS-a uz podršku Sirijskih demokratskih snaga, koalicije kurdskih i arapskih boraca. Po verbalnom sporazumu s Moskvom, ruski lovci koji podržavaju režim predsjednika Bašara al-Asada, trebali bi ostati na zapadnoj obali Eufrata.

No zapovjednik Damien Pickart, glasnogovornik US Air Forcea u regiji, kaže da je nekoliko ruskih zrakoplova preletjelo nedavno istočnu obalu Eufrata ne upozorivši unaprijed koaliciju kao što je to predviđeno u "zonama dezeskalacije" koje su uspostavili Moskva i Washington radi izbjegavanja incidenata.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:14