StoryEditor

Razumijevanje Bruxellesa za politiku RH prema susjedima

Piše D  /  15.02.2018., 02:02h

Dva su za Hrvatsku bitna dokumenta s kojima je EK jučer izišla - o institucionalim pitanjima i o okvirnoj politici proračuna od 2021. do 2027. (bez Velike Britanije). Poručio je da bi Hrvatska trebala ‘kapitalizirati‘ članstvo u EU-u. U tom smislu Bruxellesu je prenio načelnu spremnost Hrvatske na, ukoliko dođe do dogovora da odlaskom velike Britanije - povećanje i davanja drugih država članica. Poručio je i da bi Hrvatska trebala ‘kapitalizirati‘ članstvo u EU-u. Premijer je najavio posjet europskog Povjerenika za proračun i ljudske resurse Günthera H. Oettingera Hrvatskoj 8. ožujka.

Politika Hrvatske i stav da naše susjedne države postanu članice EU-a te politika rješavanja otvorenih graničnih pitanja u Bruxellesu je primljena s puno razumijevanja, a na Hrvatsku se gleda kao na poveznicu sa svih 6 država koje su u procesu proširenja. Stava smo da u procesu proširenja svi trebaju biti tretirani na temelju individualnih postignuća i ispunjavanja kriterija, kazao je Plenković.

Premijer je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu, rudarstvu i ruralnom razvoju od idućega tjedna isplatiti dodatnih milijardu kuna za 100.000 poljoprivrednih gospodarstava. Izvijestio je i kako je za projekt zapošljavanja žena ‘Zaželi‘ povećana je financijska alokacija na milijardu kuna. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:42