StoryEditor

Kurz s Orbanom želi graditi mostove između istoka i zapada

Piše D  /  31.01.2018., 11:01h

Austrijski kancelar izjavio je da želi "graditi mostove" koji bi omogućili smirenje napetosti između istoka i zapada unutar Europske unije.

"U zadnjih nekoliko godina zamjećujem sve veće napetosti unutar Europske unije, osobito kada je posrijedi migracijska kriza. U tom kontekstu, ambiciozan projekt Austrije je pokušati izgraditi mostove sa zemljama članicama Višegradske skupine", kazao je Kurz na konferenciji u Beču. 

U posljednjih nekoliko godina uvišestručile su se sporne teme između Europske komisije i zemalja Višegradske skupine, koju čine Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka. Različit pristup europskoj migracijskoj politici i pitanje pravne države u Mađarskoj i Poljskoj više su puta rezultirali nesuglasicama s Bruxellesom. 

"U interesu je svih nas da radimo zajedno kako bismo smanjili napetosti na europskoj razini, a Austrija tomu može i želi pridonijeti", istaknuo je Kurz. 
"Austrija nas razumije, Austrija shvaća zemlje Višegradske skupine, Austrija shvaća zapadnu Europu i zahvalan sam kancelaru na spremnosti da se angažira na izgradnji mostova", sa zemljama Višegradske skupine, kazao je mađarski premijer Orban koji na parlamentarnim izborima 8. travnja namjerava osvojiti i treći mandat.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:25