StoryEditor

Komentar ministra Mektića o genocidu u Srebrenici izazvao politički rat u RS-u

Piše D  /  11.02.2018., 09:02h

Naime, ministar Mektić je doslovno u intervjuu priznao da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Na izravan novinarski upit jesu li Srbi počinili genocid, Mektić nijednog trenutka to nije zanijekao. Dapače, usporedio je taj slučaj s holokaustom i pri tome se mučio s odgovorom kako ga formulirati. Istine radi, u odgovoru nije izravno nijednom spomenuo samu riječ “genocid”, prenosi Večernji.ba

Demanti na demanti

Nakon toga uslijedio je jučer, uoči njegova odlaska u Katar i zemlje Arapskog poluotoka, demanti svega. Ustvrdio je kako je rekao da se u Srebrenici radilo o strašnom zločinu. No, takve interpretacije samoga sebe u tonskom zapisu koji je objavio Večernji list uopće nema. “Srbi moraju proći katarzu i priznati to u Srebrenici” i “postoje relevantni dokumenti koji dokazuju” - rekao je Mektić te je usporedio Srebrenicu s holokaustom i odnosom Nijemaca prema žrtvama iz II. Svjetskog rata. Nakon toga oglasile su se brojne organizacije boraca iz Republike Srpske koje su osudile Mektića, a najžešći u osudi bio je SNSD. Član vodstva stranke Staša Košarac rekao je kako je Mektić izdajnik. 

Ova sramna laž Dragana Mektića, koja najdublje vrijeđa osjećaje srpskog naroda i interese Republike Srpske, dokaz je da SDS-ovim kadrovima u zajedničkim institucijama naređenja izdaju Bakir Izetbegović i muslimanska obavještajna služba - istaknuo je Košarac. Prema njegovim riječima, Mektić se tako ponaša svaki put i u javnosti izlazi s onim što mu napiše ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić te neki drugi istaknuti bošnjački političari.

- Mektiću nije bilo dovoljno zbijati šale i pričati viceve o našim herojima i stvarateljima Republike Srpske, Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću. Očigledno je spreman poslušati svaki nalog Izetbegovića i vrha muslimanske tajne službe čiji su cilj kriminalizacija, destabilizacija i rušenje institucija Srpske - rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu. Pozvao je SDS da se ogradi od Mektića.

Prijeporna kvalifikacija

- Ako to ne učine u najkraćem mogućem roku, svi oni će se smatrati Mektićevim izravnim sudionicima u ovom udruženom izdajničkom pothvatu protiv srpskog naroda i Republike Srpske - naveo je Košarac i istaknuo kako je Mektić šef Izbornog stožera SDS-a za izbore u listopadu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je kako u ovoj organizaciji ne spore da se u Srebrenici dogodio strašan zločin, ali to nije bio genocid.

- Moj osobni i stav Boračke organizacije jest da se u Srebrenici nije dogodio genocid, iako za to postoje i neke presude. Mi nikad nismo sporili da se tamo dogodio zločin, ali je sporna njegova kvalifikacija - rekao je Savčić. 

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 04:47