StoryEditor

Knjižnica Sveti Josip u Bihaću trenutačno ima 2036 čitatelja

Piše D  /  21.11.2017., 03:11h

– Kad je već prerastao broj tih knjiga i kad se u sobu više nije moglo ni ući, razmišljali smo što i kamo s tim knjigama. Kad je ovdje oslobođena prostorija u zgradi Klostera, sestre su zamolile Općinu da to dobijemo kako bismo smjestili tu množinu knjiga i dali ih na uporabu djeci i građanima kako bi bile na veću korist. Dobili smo i uredili taj prostor u prizemlju Klostera površine osamdeset i pet četvornih metara i smjestili knjige, kaže sestra Blanka.

Zahvaljujući brojnim donatorima, ponajviše Vladi RH, Knjižnica “Sv. Josip” opremljena je za potrebe svojih korisnika i službeno otvorena 13. travnja 2009. Blagoslovio ju je mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki. Sestra Blanka Šturm knjižnicu vodi od 2012. godine. - Knjižni fond nam je sada oko deset tisuća, 9658 knjiga, a učlanjeno je 2036 čitatelja. Još imamo nekih viškova knjiga koje uopće nismo uveli. Naši građani nam često darivaju knjige i na tome smo im zahvalni. Svake godine nastojimo otići na sajam knjiga i čim prikupimo malo novca, kupimo po neku knjigu kako bismo osvježili knjižni fond, kaže sestra Blanka. Dodaje kako je Knjižnica “Sveti Josip” otvorena svim čitateljima, bez obzira na nacionalnost, vjeru, dob ili drugu pripadnost. Selma Delić volonterka je knjižnice “Sv. Josip”.

– Angažirana sam nešto više od jednu godinu i odlično mi je raditi. Vrlo lako sam se odlučila za ovaj volonterski posao jer okruženje i atmosfera doprinose onome čemu sam se kroz život posvetila - knjigama, i volonterskome radu, pridonosim gradu, mladeži, učenicima. Namjeravam ovdje ostati, ugodno mi je i ovaj rad mi mnogo koristi. Sestra Blanka Šturm je pripadnica reda sestara Klanjateljica Krvi Kristove. Njezini roditelji su se doselili u Bihać 1950., u kojem su službovali kao učitelji. – Sve škole sam ovdje svršila, a potom otišla na fakultet. Poslije toga sam se posvetila službi Bogu. Nakon pedeset godina mojega izbivanja iz Bihaća, 1964. sam otišla nakon svršene Ekonomske škole i rada u poznatoj tvornici “Kombiteks”, vratila sam se ponovno u moj Bihać. Službovala sam u raznim gradovima, Dubrovniku, u Zenici, Sarajevu, trinaest godina u Rimu, osamnaest godina u Zagrebu. Služba me vodila po mnogim mjestima. Konačno sam se vratila natrag u svoj grad, kaže s. Blanka Šturm, piše Večernji

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:21