StoryEditor

Juncker: Nijedna zemlja zapadnog Balkana ne ispunjava uvjete za ulazak u EU

Piše D  /  01.03.2018., 10:03h

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u Sofiji kako trenutno nijedna zemlja zapadnog Balkana ne ispunjava sve uvjete za ulazak u EU.

Juncker je na sastanku sa liderima zemalja zapadnog Balkana naglasio da postoji ogroman napredak zemalja ove regije i da EU ostaje posvećena njihovoj europskoj integraciji.

"Mi ćemo se potruditi raditi na tome i da vidimo istu želju kod naših partnera. Oni su spremni ispuniti reforme neophodne za pristupanje EU", rekao je Juncker, prenosi Srna.

On je naveo da će zemlje zapadnog Balkana pristupiti EU ako na kraju 2025. godine budu ispunjeni svi uvjeti.

Juncker je ponovio da svi koji žele pristupiti Uniji moraju prethodno naći rješenje za bilateralne teritorijalne sporove.

"Moramo prihvatiti kompleksnost ove regije. EU je veliko tržište sa mnogim pozitivnim efektima za gospodarstvo, a isto tako i za vrijednosti koje ne treba da nestanu iz našeg opsega", naveo je Juncker.

On je rekao da će uskoro biti održan samit zemalja zapadnog Balkana i EU u Sofiji na kojem će biti razgovarano o proširenju i pristupanju.

"Glavna tema na samitu biće problemi sa migracijom i morat ćemo posvetiti veću pažnju gospodarskoj situaciji u regiji. Moramo razgovarati o povezanosti regije", istakao je Juncer.

Prema njegovim riječima, Balkan je nedjeljivi dio Europe i njegovo uključenje u zajednički europski prostor sigurnosti i gospodarskog razvoja je od strateškog značaja za trajnu stabilnost cijele EU.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:55