StoryEditor
izraelski taoci

Izraelka ispričala kako je zlostavljana u Hamasovom zarobljeništvu

Piše desk  /  27.03.2024., 11:03h

Amit Soussana postala je prva Izraelka koja je javno progovorila o seksualnom zlostavljanju i drugim oblicima nasilja tijekom 55 dana provedenih u zatočeništvu nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

Soussanu je iz njenog doma otelo najmanje 10 muškaraca. Kaže da je bila izložena užasavajućem nizu događaja tijekom kojih je pretučena i odvedena u Gazu. Pojedinosti Soussanina zatočeništva daju mračnu sliku njezine patnje; od toga da je bila zaključana sama i vezana lancem za gležanj do toga da je bila prisiljena na seksualne radnje pod prijetnjom pištoljem, prenosi CNN pozivajući se na The New York Times.

"Ona je heroina, kao i svi taoci koji trpe ovaj pakao"

Soussana je odvjetnica koja je puštena krajem studenog 2023. u razmjeni talaca iz Gaze koji su oteti tijekom napada Hamasa za palestinske zatvorenike.

"Hrabro svjedočanstvo Amit Soussane u kojem se detaljno opisuje užasno zatočeništvo jedno je od mnogih potresnih izvještaja talaca koje je držao Hamas. Amit je heroina, kao i svi taoci koji trpe ovaj živi pakao već 172 mučna dana. Ove hrabre žene i muškarce moramo vratiti kući prije nego što bude prekasno", stoji u priopćenju Foruma obitelji talaca.

Soussaninih osam sati intervjua s The New York Timesom rasvijetlilo je psihološku i fizičku patnju koju je, kako je rekla, proživjela dok je bila zatočena, nudeći opširne detalje njezinih muka na nekoliko lokacija u Gazi, uključujući privatne domove i podzemni tunel.

Čuvar joj stavio pištolj na čelo pa ju pipkao i udarao

Nekoliko dana nakon zatočeništva, rekla je Amit, njezin je čuvar počeo ispitivati o njezinom seksualnom životu. Kaže da su je držali samu u dječjoj sobi, okovanu lancem za lijevi gležanj. Ponekad bi čuvar ušao, sjeo kraj nje na krevet, podignuo joj majicu i dodirivao je, rekla je Soussana za The New York Times.

Soussana dodaje da je čuvar više puta pitao kada očekuje menstruaciju. Kad joj je menstruacija završila oko 18. listopada, pokušala ga je odbiti pretvarajući se da krvari još tjedan dana.

Oko 24. listopada napao ju je čuvar koji se nazvao Muhamed. Rano tog jutra, ispričala je Soussana, Muhammad je uklonio lanac s njenog gležnja i ostavio je u kupaonici. Nakon što se skinula i počela kupati u kadi, Muhammad se vratio i stao na vrata, držeći pištolj.

"Prišao mi je i stavio mi pištolj na čelo", prisjeća se Soussana. Nakon što ju je udario i natjerao je da skine ručnik, Muhammad ju je pipao, posjeo na rub kade i ponovo udario, piše The New York Times, citirajući Soussanu.

"Fizička, seksualna i psihička tortura. I tako svakog dana"

Dr. Ayelet Levy Shachar, majka 19-godišnje taokinje Naame Levy, koja je snimljena kako je vuku za kosu iz stražnjeg dijela kamioneta u Gazi, odjevena u krvavu trenirku, rekla je sljedeće: "Ovo zastrašujuće svjedočanstvo još je jedan dokaz da naši voljeni u Gazi trpe fizičku, seksualnu i psihičku torturu svaki dan. Svaki dan je kao vječnost."

Kaže je da je ono što se dogodilo Amit "ista noćna mora s kojom se mnogi drugi taoci, žene i muškarci, suočavaju svaki dan u zatočeništvu".

"Možda čak i u ovom trenutku. Mi preklinjemo - njihovi životi vise o koncu. Vratite nam naše kćeri i sve naše voljene sada, prije nego što bude prekasno."

Početkom ožujka Ujedinjeni narodi su objavili izvješće u kojem se navodi da se silovanje i grupno silovanje, među ostalim oblicima seksualnog nasilja, vjerojatno dogodilo tijekom napada Hamasa 7. listopada i kažu da postoje jasni i uvjerljivi dokazi da su taoci silovani dok su bili zatočeni u Gazi te da se oni koji su i dalje u zatočeništvu još uvijek suočavaju s takvim zlostavljanjem.

"Ona govori u ime svih žrtava Hamasovih seksualnih zločina"

Dužnosnik Hamasa Basem Naim opovrgnuo je izvještaj UN-a o seksualnim napadima u intervjuu za CNN početkom ožujka.

U utorak je izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao da Soussana govori u ime svih onih koji ne mogu govoriti. "Ona govori u ime svih žrtava Hamasovih seksualnih zločina i zlostavljanja. Ona govori u ime svih žena posvuda", piše u njegovoj objavi na X-u u kojoj se komentira članak The New York Timesa.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:06