StoryEditor
DOMOVINSKI RAT

Hrvatska obilježava 29 godina od operacije "Bljesak": Nakon četiri godine okupacije Okučani oslobođeni

Piše Desk/Hina  /  01.05.2024., 10:50h

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. "Bljeskom" je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“ u kojoj su 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“ u kojoj su 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

Četiri godine okupacije Okučana 

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. "Bljeskom" je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji, objavila je Hina. 

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Tri mjeseca nakon uslijedila je VRO "Oluja" kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji.

Tim operacijama i s još nekoliko pobjeda HV-a, stvoreni su uvjeti kojima je od 15. siječnja 1996. počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, završivši 15. siječnja 1998. godine.

Cjelodnevni program i prelet Rafalea

Svoj dolazak u Okučane na obilježavanje 29. obljetnice VRO Bljesak, najavili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ovogodišnja proslava pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije počet će u 7:30 sati budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana, a središnja svečanost održat će se kod spomen-obilježja "Kocka vedrine", s početkom u 9 sati.

Tijekom središnje svečanosti predviđeno je, između ostalog, polaganje vijenaca, čitanje imena branitelja poginulih u "Bljesku" i čitanje povjesnice o operaciji, a umjesto preleta MIG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, organiziran je prelet borbenih aviona Rafalea.

Misa zadušnica u crkvi Svetoga Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služit će se u 10:30 sati.

Osim središnje svečanosti, u programu od 8:15 sati je i svečano otvaranje športskih igara hrvatskih branitelja, a za posjetitelje će od 8 do 16 sati biti organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a.

U 19 sati je planiran koncert grupe Crvena jabuka na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 08:25