StoryEditor

Horvatinčić tvrdi da je pao u nesvijest, pogledajte skicu koju je nacrtao na dan nesreće

Piše D  /  20.10.2017., 02:10h

Skica nesreće

"Provjereno" donosi Horvatinčićevu skicu nesreće koju je, kako stoji na skici, izradio na sam dan nesreće, 16. kolovoza 2011. u 15:15 sati. 

U njoj je Horvatinčić prikazao smjer u kojem je išao jahtom Santa Marina, brzinu kretanja, kao i položaj jedrilica u trenutku sudara. Sadrži vrijeme nesreće, koja se dogodila nešto poslije 11 sati i njegova dva potpisa. 

Skica jasno pokazuje da je Horvatinčić bio svjestan nesreće.

Međutim, ta skica zbog proceduralne pogreške nije bila valjan dokaz prilikom suđenja. Izdvojena je iz spisa još 19. veljače 2015.









Oslobođen optužbi

Horvatinčić je na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana. Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.

U obrazloženju presude, sutkinja Šupe navela je kako se "nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, a sud je donio oslobađajuću presudu imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka".

Nije bio ubrojiv

Maja Šupe kazala je i kako "nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe."


Sud je, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par, bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

"Nesvjestan svega"

Podsjetimo, Horvatinčićeva obrana temeljila se na tezi o sinkopi, stanju gubitka svijesti u trajanju od nekoliko sekundi do jedne minute tijekom kojih je osoba nesvjesna svega oko sebe pa ne može biti ni odgovorna za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Kako je onda nacrtao precizne skicu ako je za vrijeme nesreće bio u nesvijesti i nije bio ubrojiv?

Zašto nije spominjao sinkopu prije šest godina?

Međutim, u priopćenju koje je medijima, poslao Tomislav Horvatinčić 16. kolovoza 2011. godine, on jasno navodi kako je "pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala".

U tom priopćenju Horvatinčić je napisao i sljedeće: "Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara".

Dakle, Horvatinčić 2011. nije spominjao sinkopu ili nesvijest, a upravo to stanje ga je oslobodilo krivnje na šibenskom sudu.

Podsjetimo na Horvatinčićevo priopćenje iz 2011. koje prenosimo u cijelosti.

"Moji pokušaji nisu pomogli"

"Ovim putem mogu potvrditi kako sam na žalost s brodom Santa Marina kojim sam upravljao danas prijepodne sudjelovao u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim žrtvama. Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara. Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragične nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim Vas za razumijevanje.

Dostupan javnosti kao i uvijek, molim Vas da razumijete kako sam zbog ovog tragičnog događaja u velikom šoku i kako ću Vam se sa svim informacijama obratiti čim budem u mogućnosti.

Unaprijed hvala na razumijevanju", poručio je tada.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:34