StoryEditor
kazalište

HNK Mostar postavio na scenu “Stepskog vuka” nobelovca Hermanna Hessea

Piše desk  /  20.03.2024., 14:06h

Nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru “Stepski vuk” nastala je u prvoj službenoj koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Mostar i u tijeku su zadnje pripreme, obznanjeno je na konferenciji za medije, održanoj u srijedu, 20. ožujka 2024. godine.

Premijera je zakazana za četvrtak, 21. ožujka 2024. godine u 20 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, a ulazak je moguć samo uz pozivnicu. Predstava je rađena prema kultnom romanu Hermanna Hessea, a redateljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović. Scenski pokret potpisuje Goran Guksić, scenografiju i kostime Davor Molnar, oblikovanje svjetla Tamara Kučinović, dok je autor glazbe Marko Lucijan Hraščanec.

Druga predstava izvan matične scene

“Nakon ‘Staklene menažerije’ ovo je druga predstava koju radimo izvan naše matične scene, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i stoga velika zahvala ravnatelju Danijelu Vidoviću i cijeloj ekipi na gostoprimstvu i suradnji. Želim naglasiti kako je ovo prva službena koprodukcija HNK Mostar i Lutkarskog kazališta Mostar. Poveznica je između dva kazališta redateljica Tamara Kučinović, jer je njezino primarno područje lutkarstvo. Ovo je prva naša suradnja, i nadam se kako neće biti posljednja, jer je raskoš Tamarina talenta velika. Smatram kako su svi u procesu napravili izvrstan posao s obzirom na uvjete, zato želim javno zahvaliti glumcima i tehnici HNK Mostar jer su odradili lavovski dio posla, a isto tako i Jadranki Popović Miljko i Ivanu Nevjestiću iz Lutkarskog kazališta Mostar. I na kraju, zahvala Bojanu Beribaki kojeg smatramo dijelom našeg ansambla. Uvjeren sam kako će ovo biti zanimljiva i atraktivna predstava te još jedan iskorak za HNK Mostar koji dosljedno prati suvremenu teatarsku estetiku”, kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

image

HNK Mostar postavio na scenu "Stepskog vuka" nobelovca Hermanna Hessea

HNK MOSTAR -

Redateljica Tamara Kučinović naglasila je važnost Hesseova romana.

“‘Stepski vuk’ knjiga je koja me čekala dugo i to je jedan od mojih omiljenih romana zato što je u njemu upisano toliko toga vezano za čovjeka i njegov identitet. Za mene je ovo bio jedan izuzetno kreativan proces i nadam se kako će to sve izići van i da će publika to prepoznati. Voljela bih se zahvaliti ravnatelju Vukoji na povjerenju i svim ljudima s kojima sam radila, kao i tehnici HNK Mostar. Proces je bio izuzetno turbulentan u pozitivnom smislu. Postoje ansambli kojima ću se uvijek rado vratiti, a ovo je jedan od njih”, izjavila je redateljica Kučinović.

image

HNK Mostar postavio na scenu "Stepskog vuka" nobelovca Hermanna Hessea

HNK MOSTAR -

Asistent redateljice i koreograf Goran Guksić oduševljen je glumačkim ansamblom predstave jer su predano radili na predstavi.

“Smatram kako smo napravili nešto lijepo i veliko. Iskoristio bih ovu priliku pozvati publiku da pogleda ovu predstavu”, rekao je Guksić.

Hrabrost glumačkog ansambla predstave

Bojan Beribaka, glumac dubrovačkog Kazališta Marin Držić, osvrnuo se na terapeutsku ulogu procesa.

“Jako mi je drago što sam ponovno u Mostaru, u HNK Mostar gdje sam ostvario neke od svojih najboljih uloga i što radim s ljudima koji su mi kao obitelj. Ovaj mi je proces pomogao da se vratim samome sebi. Hvala Tamari na ovoj terapiji”, istaknuo je Beribaka.

Dramska prvakinja HNK Mostar Jelena Kordić Kuret govorila je o zahtjevnosti i izazovnosti kazališnoga procesa.

“Grizli smo još jače i više jer smo vjerovali u Tamarinu ideju i jer smo vjerovali kako je jedino takvim pristupom moguće rasti. Kao ansambl smo još snažniji i složniji, zato se želim zahvaliti Tamari i njezinom timu, našim kolegama iz Lutkarskog kazališta i Bojanu Beribaki. Također, želim se zahvaliti mom matičnom ansamblu na izuzetnoj hrabrosti”, kazala je Jelena Kordić Kuret.

image

HNK Mostar postavio na scenu "Stepskog vuka" nobelovca Hermanna Hessea

HNK MOSTAR -

Ana Franjčević istaknula je poteškoće koje su pratile proces i spremnost svih da zajedno iznesu predstavu, dok je Jadranka Popović Miljko naglasila prijateljski odnos cijelog tima koji ima nešto što nitko nema i kako je u pitanju istinska čarolija.

U predstavi igraju Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.

Prve dvije reprizne izvedbe rasprodane su.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:06