StoryEditor
Ministar obrane

Helez: HDZ-ov izborni zakon nema nikakve šanse da prođe. Ja ne znam što je to legitimno predstavljanje

Piše desk  /  08.05.2024., 16:33h

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez bio je gost današnjeg izdanja Klix Studija. Govorio je o radu Vijeća ministara, Izbornom zakonu kojeg predlaže HDZ kojeg on ne želi podržati, rezoluciji o Srebrenici, Miloradu Dodiku, proizvodnji dronova i brojnim drugim temama.

Upitan za Izborni zakon koji je predložio HDZ, a koji se jučer trebao naći na dnevnom redu Vijeća ministara, Helez je odgovorio:

"Naravno da nema nikakve šanse da Izborni zakon prođe. Imam neke najave da je ministar pravde Davor Bunoza pod nečijim pritiskom to stavio. Nije bilo nikakvog političkog dogovora. Nemoguće je imati dva zakona o istom pitanju, jedan koji je donio visoki predstavnik, a drugi ovaj koji bismo mi donijeli. Ja ne bih glasao za ovaj zakon jer imam potpuno drugačiji stav oko uređenja BiH. Tamo stoji stav da će tri kantona birati člana Predsjedništva iz jednog naroda. To je kontraustavno. Prvo mi neko treba objasniti što je legitimno predstavljanje, ja nemam pojma o tome. Kad je u pitanju SDP, svi smo suglasni oko ovog mog mišljenja. Ja sam na kolegiju Vijeća ministara rekao da neću podržati dnevni red jer samo mogu u paketu da ne podržim cijeli dnevni red", kazao je Helez, prenosi Klix.

Dodao je da ga ništa ne bi natjeralo da digne ruku protiv onog što je dobro za BiH.

Govorio je i o Zakonu o sudu koji je jučer također povučen s dnevnog reda.

"Zakon o sudu povučen je na prijedlog ministara iz reda srpskog naroda jer nismo imali novi tekst, mada je u najavi tako pisalo. Taj zakon je bio kao i prethodni. Tamo piše da se godina dana daje vlastima da se odredi sjedište suda, a da do tada sjedište bude u Sarajevu. To je srpskim predstavnicima neprihvatljivo. Oni inzistiraju da se odmah odredi da sjedište bude u Banjoj Luci. Meni je potpuno svejedno je li to Istočno Sarajevo ili Banja Luka, najotvorenije da kažem", kazao je.

Ponovo se osvrnuo na Izborni zakon po prijedlogu HDZ-a kazavši kako nema "niti će ikad imati podršku "probosanskih" (kako sebe kolokvijalno nazivaju bošnjačke stranke desnog i lijevog spektra sa sjedištem u Sarajevu op.) stranaka.

"HDZ je to probao sa svim stranama iz "probosanskih" stranaka, ali nikad nije uspio. Nikad se neće desiti da taj zakon dobije dvotrećinsku većinu za promjenu Ustava", kazao je.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 11:25