StoryEditor

EU osniva obavještajnu službu

Piše D  /  18.10.2017., 07:10h

Europska komisija je u srijedu najavila da će izdvojiti gotovo 120 milijuna eura za pomoć europskim zemljama u zaštiti javnog prostora u njihovim gradovima koji su sve češće na meti džihadističkih napada, poput onog u Barceloni, koji ne zahtijevaju velika financijska sredstva.

Akcijski plan predstavljen u Bruxellesu predviđa da će već 2017. na raspolaganju biti 18,5 milijuna eura za "međudržavne projekte kojima se poboljšava zaštita javnih prostora" i 100 milijuna eura u 2018. za pomoć "gradovima koji ulažu u sigurnosna rješenja", prenosi Hina.

Europska komisija predstavila je i paket mjera kojima se teroristima otežava nabava materijala za izradu eksploziva koji najčešće upotrebljavaju. Eksploziv TATP može se napraviti i od legalno dostupnih supstancija, koje treba bolje regulirati, rekao je povjerenik za Sigurnosnu uniju Julian King, dodavši kako se nove mjere temelje na lekcijama naučenima iz posljednjih terorističkih napada. 

Uz sredstva za bolju zaštitu javnih prostora, Komisija također predlaže osnivanje stručne mreže kako bi Europljani mogli razmjenjivati "pozitivna iskustva" u zaštiti mjesta poput zračnih luka, kolodvora i stadiona te otvorenih prostora koji su "laka meta". Izvršno tijelo EU-a usto je potvrdilo da priprema osnivanje "europske obavještajne službe" koju je u rujnu najavio njegov predsjednik Jean-Claude Juncker.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:31