StoryEditor

Dejan Lovren snimljen na ručku s Mamićevim sinom

Piše D  /  30.07.2021., 02:23h

Danas je snimljen u jednom zagrebačkom restoranu gdje je ručao s Mariom Mamićem, sinom Dinamovog gazde, koji je zajedno s ocem optužen za izvlačenje milijuna iz Dinama.

Lovren se prije nekoliko dana pojavio na suđenju Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru, koje je USKOK optužio da su oštetili Dinamo i Hrvatsku za više od 100 milijuna kuna. Lovren je, uz Luku Modrića, ključni svjedok u postupku jer su, kako tvrdi USKOK, upravo preko njihovih transfera Mamići izvlačili novac iz Dinama.

Podsjetimo, Lovren se na sudu pojavio s roditeljima, također svjedocima u istom postupku. Lovrenov otac nije stigao puno reći prije nego što je Zdravko Mamić novom predstavom prekinuo ročište, posvađao se sa svojim odvjetnicima i odgodio svjedočenje hrvatskog reprezentativca za rujan.

Nagađalo se kako je Mamić svojim ispadom na sudu želio spriječiti Lovrenovo svjedočenje dan nakon što je cijela Hrvatska čula kako Luka Modrić mijenja svoj iskaz dan na ispitivanju u USKOK-u, zbog čega su navijači razapeli kapetana Hrvatske i na internetu i na ulici. Vjeruje se da bi Lovrenov iskaz zadao težak udarac Mamićevoj obrani, a u naredna tri mjeseca puno se toga može promijeniti, pa tako i Lovrenovo pamćenje.

Mamić: Ja znam što će Lovren svjedočiti

Nakon incidenta u sudnici i odgode Lovrenovog svjedočenja, Zdravko Mamić je pred novinarima održao govor i rekao: "Ja znam što je Lovren danas trebao svjedočiti i znam što će svjedočiti, jer sam vidio njegov iskaz. I kad ga pročitate, shvatit ćete da je sve ovo jedna velika farsa i da do ovoga nije trebalo ni doći".

Dodao je kako bi na sudu potpisao i da se Lovrena uopće i ne ispita, jer mu je dovoljan njegov iskaz iz istrage, u kojemu je Lovren, tvrdi Mamić, rekao da je potpisao aneks ugovora o profesionalnom igranju i da je posudio novac Zoranu Mamiću.

"Danas bi (Lovren) rekao da mu je Zoran Mamić vratio 3,1 milijun od posuđenih 3,5 milijuna eura. To bi danas čuli i suđenje bi bilo završeno", rekao je Mamić, a onda potpuno okrenuo priču: "Ja bih dao svoj život da je Lovren danas svjedočio".

O čemu bi Lovren svjedočio?

USKOK, između ostalog, tvrdi da su Mamić i suradnici lažno prikazali da Lovrenu pripada polovica odštete od transfera u Lyon, a što je učinjeno antidatiranjem ugovora. Optužba tvrdi kako je Damir Vrbanović tim povodom izmijenio više lažnih telefax poruka s klubom Olympique Lyon, a na jednoj od njih je navedeno i krivo ime francuskog kluba. Tvrde da je na njima i nevjerodostojni potpis Dejana Lovrena.

Lovrenov SMS Nikkyju Vuksanu: "A kada vam svima sranje dođe do grla, onda ide Dejane izvuci nas..."

"Dokazat ćemo da Lovren nije imao pravo na polovicu odštete na temelju ugovora koji je nastao nakon što je napustio Dinamo. U SMS poruci Nikkyju Vuksanu (na njega je Mamić prenio poslove prilikom gašenja svoje menadžerske agencije, op.a) Lovren je napisao: "A kada vam svima sranje dođe do grla, onda ide Dejane izvuci nas...", rekao je zamjenik ravnatelja Uskoka, Sven Mišković, u uvodnom govoru.

U postupku protiv braće Mamić, Vrbanovića i Pernara, USKOK tvrdi da je početkom 2010. sklopljen ugovor o transferu Dejana Lovrena iz Dinama u Lyon, uz obeštećenje od 66 milijuna kuna koje je u cijelosti trebalo pripasti Dinamu te da je naknadno sačinjavana dokumentacija kojom je Lovrenu pripalo pravo na 50 posto transfernog obeštećenja koje je u konačnici završilo kod Zdravka i Zorana Mamića.

Na sudu USKOK namjerava dokazati da je i NK Dinamo, po nalogu Zdravka Mamića, bez znanja tijela kluba Zoranu Mamiću davao pozajmice od preko 24 milijuna kuna koje nije uredno vraćao, a što je, prema stajalištu Porezne uprave, pravni posao gdje se trebaju platiti propisana davanja. Tužitelj tvrdi da je Zoran Mamić te pozajmice vraćao sredstvima kluba, što su mu omogućili okrivljenici Vrbanović i Zdravko Mamić, lažno prikazujući da Dejanu Lovrenu pripada 50 posto obeštećenja pri transferu u Lyon, koji je novac proslijedio Zoranu Mamiću, čime su u konačnici vraćene sporne pozajmice.

Mamić Uskok prozvao za manipuliranje iskazima Lovrena i Modrića

U očitovanju o uvodnom govoru svoje braniteljice, Zdravko Mamić tvrdnje iz optužnice Uskoka ponovno je nazvao lažima, navodeći kako je pripremio brojnu dokumentaciju kojom će osporavati optužbe da je radio na štetu Dinama, poput ugovora o transferima igrača koji su sklopljeni prije njegova dolaska u klub te da će dokazati kako se manipuliralo s iskazima Dejana Lovrena i Luke Modrića.

Lovren je tijekom istrage rekao istražiteljima da je novac od transfera dijelio na pola sa Zdravkom Mamićem temeljem aneksa ugovora. USKOK tvrdi da je aneks antidatiran, što je utvrđeno i grafološkim vještačenjem, a Lovren je navodno USKOK-u potvrdio da je aneks potpisao nakon transfera u Lyon, a ne 2007. kako stoji na dokumentu, prenosi Index.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:38