StoryEditor

Čolak: OSA već dugo bez civilnog nadzora

Piše D  /  15.01.2018., 12:01h

On je naglasio da su tim zakonom jasno propisane obveze Komisije, ali da se ona ne sastaje već duže vrijeme i neizvjesno je kada će biti zakazana iduća sjednica tog tijela.

Čolak za "Dnevni avaz" podsjeća da je krajem prosinca prošle godine istekao dvomjesečni rok u kojem je on vršio funkciju privremenog predsjedatelja te komisije, a da kao prvi zamjenik  ne može sazvati novu sjednicu tog tijela.

On je pojasnio da zamjenik može zakazati sjednicu u slučaju spriječenosti predsjedatelja, međutim, u ovom slučaju predsjedatelj nije spriječen, nego ga nema još od lipnja prošle godine.

"Iz tog razloga očekujem da se Predstavnički dom što prije izjasni o zaključku koji mu je uputio Dom naroda da bi smo deblokirali rad ove komisije. Јer mi smo u posljednja dva mjeseca jedino dali suglasnost na proračun OSA da im ne bi bilo ugroženo financiranje", rekao je Čolak.

On je naglasio da su sve ostale stvari na čekanju, a da je sama OSA već duže vrijeme bez civilnog nadzora, što javnost mora znati.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je Predstavničkom domu još početkom prosinca zaključak kojim traži da se povede računa o zakonitom sastavu ove komisije i da članove iz stranaka imenuje proporcionalno njihovoj zastupljenosti, što sada nije slučaj.

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA mjesecima je u svojevrsnoj blokadi i bez predsjedatelja od kako je sa te pozicije u lipnju prošle godine smijenjen zastupnik SNSD-a Nikola Špirić, a nakon čega je ostavku u Komisiji podnio i izaslanik iz Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:04