StoryEditor

Čelnicima Parlamenta FBiH predstavljeno Privremeno izvješće Europske komisije

Piše D  /  25.04.2018., 01:04h

Zamjenik šefa Delegacije Europske komisije u BiH Sinno Khaldoun predstavio je danas čelnicima Parlamenta Federacije BiH, Lidiji Bradara, predsjedateljici Doma naroda i Edinu Mušiću, predsjedatelju Zastupničkog doma, ujedno i predsjednicima Povjerenstava za europske integracije,  kao i članovima Povjerenstva i Kolegija oba doma,  Privremeno izvješće Europske komisije za BiH za razdoblje listopad 2016. –veljača 2018. godine, objavljeno 17. travnja ove godine.  Dokument sadrži ključne nalaze u različitim oblastima kao i preporuke čija će primjena  ubrzati europski put BiH.

Prema riječima zamjenika šefa Delegacije Europske komisije u BiH, regija zapadnog Balkana ponovno je u središtu zanimanja Europske unije, a zemlje regije bilježe napredak na putu ka članstvu u EU što bi trebalo potaknuti i našu zemlju da ih sustigne i ubrza vlastiti  europski put.

Predstavljajući ključne nalaze i preporuke iz Izvješća EK za BiH čelnicima zakonodavne vlasti u Federaciji BiH,  Khaldun je  kazao kako su na razini Federacije BiH napravljeni  određeni pomaci, ali ima i prostora za nove iskorake, usprkos činjenici da je 2018. izborna godina. S ovom kostatacijom složili su se i čelnici Parlamenta Federacije BiH. 

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH među najznačajnim  uspjesima u radu aktualnog saziva Parlamenta F BiH navela je donošenje zakona u oblasti radnog prava i socijalne zaštite, zakone u oblasti financijske politike  te uspostavu jedne vrste mehanizma koordinacije s nižim razinama vlasti, županijama i općinama. Kao  najvažniji korak u uspostavi učinkovitih tijela vlasti, čelnici Parlamenta naveli su potrebu reforme javne uprave koja treba biti prilagođena i europskim procesima. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:22