StoryEditor

Bošnjaci proslavljaju "najveću pobjedu srpske vojske nakon bitke na Ceru"

Piše Dnevnik.ba  /  30.07.2021., 03:40h

Obilježavajući godišnjicu jednog od najvećih poraza tzv. Armije BiH, pripadnici  "182. viteške (fočanske) lahke brigade" na lokalitet Proskok iznijeli su autentični tenk kojeg su uništili tijekom ove bitke. 

Bitku je sa srpske strane osobno predvodio Ratko Mladić, a počela je 10 srpnja 1993. na lokalitetu Grebak. U svega nekoliko dana tzv. Armija BiH pretrpjela je zastrašujuće gubitke od nadmoćne srpske vojske. Iako nema zvaničnih podataka, neke procjene kažu da je ukupan broj poginulih bošnjačkih vojnika dosegao 470. 

Samo na lokalitetu Proskok u blizini sela Dejčići u općini Trnovo tzv. Armija BiH izgubila je preko 100 vojnika zbog čega su bili primorani na povlačenje. 

Gubitnički put zaustavio se na Igmanu kada su Ujedinjene Nacije zaustavile srpsku ofenzivu i prekidanje posljednje linije opskrbe opkoljenog Sarajeva i ceste Lokve - Hrasnica koja je išla preko Igmana. 

Ovu pobjedu Ratko Mladić je opisao kao "najveću pobjedu srpske vojske nakon bitke na Cer-u". 

Prilikom zastrašujućih gubitaka u ljudstvu, tehnici, teritoriji i moralu, tzv. Armija BiH uspjela je uništiti jedan tenk koji za prigodu obljetnice poraza ponosno ističu. 

Čitav plato Bjelašnice i općinu Trnovo Bošnjaci su dobili na poklon Daytonskim sporazumom. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:17